CG - DRUŠTVO CRNA GORA

CGO: NKT da hitno pojasni mjeru obaveznog nošenja maski

Centar za građansko obrazovanje je tražio od NKT-a hitno pojašnjenje mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom.

– Ta mjera je bila prvo na snazi u nekim opštinama, uključujući i Podgoricu, a od danas u čitavoj Crnoj Gori, napominju iz CGO.

U zvaničnim objavama stoji da se nošenje zaštitnih maski primjenjuje na sve, uključujući i djecu stariju od 7 godina, a jedini navedeni izuzeci su plaže i nacionalni parkovi pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera, kao i porodični stambeni prostor.

Iz CGO ističu da NKT treba da pojasni da li učesnici javnih skupova i gosti u televizijskim emisijama moraju da nose maske jer je veliki broj onih koji to ne čine. – Postavlja se pitanje da li su maske obavezne u takvim okolnostima, odnosno da li postoje izuzeća koja nijesu jasno naznačena i javnosti poznata?

– Kako se radi o događajima u javnom prostoru, o kojima se medijski izvještava i dopire do širokog auditorijuma, upravo ti učesnici moraju biti primjeri društvene odgovornosti i poštovanja mjere obaveznog nošenja maske radi očuvanja javnog zdravlja, a ne da promovišu suprotno, smatraju u Centru za građansko obrazovanje.

“Očekujemo da Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti, radi dosljednog poštovanja ove mjere, istu precizira, ali i da uputi javni apel organizatorima bilo koje vrste okupljanja, da obezbijede poštovanje ove mjere kada su domaćini”, zaključili su iz CGO.

izvor: facebook – Centar za građansko obrazovanje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s