CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Pažin: Ponuda Vlade SPC-u poslednja linija kompromisa, ne vidimo smisao nastavka dijaloga

I pored očekivanjanja Vlade ekspertski dijalog sa SPC nije dao rezultat, iako je Vlada iskazala i stpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente ali i da iskaže ne samo razumijevanje, nego i spremnosti da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu i prevazilaženju razlika u društvenom biću Crne Gore posebno međuu građanima pravoslavne vjeroispovjesti – rekao je ministar pravde Zoran Pažin na konferenciji za medije. 

Pažin je istakao da je jučerašnja ponuda Vlade upućena SPC-u krajnja linija kompromisa.

foto: pobjeda

-Iako je SPC na razne verzije zakona iznijela preko 2000 primjedbi, zajedničkim trudom uspjeli smo da sve sporne tačke svedemo na nekoliko pitanja. To je nadležnost organa koji bi trebalo da provjera pitanje dodatnih garancija za korišćenje dobara crkvene imovine, pitanje registracije SPC. Tokom dijaloga je SPC otvorila još jedno pitanje, na moje iznenađenje, a to je stav da se ne koristi pojam “državna svojina” u članu 62 iako je, državna svojina dugo godina u pravnom sistemu, od postojanja Crne Gore – kazao je Pažin. 

On je naveo da je, iskazujući otvorenost da do sporazuma dođe, Vlada ponovila da su spremni na izmjene članova Zakona – 63 i 64, izmiještajući nadležnost Uprave za nekretnine, što je od početka zahitijevala SPC.

-Ponudili smo izmjene članova 63. i 64. izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine na kulturnim dobrima sakralnog karaktera u redovni sudski postupak. To je od samog početka zahtijevala SPC.  Iako SPC ranije nije imala primjedbi kad se sama knjižila kao vlasnik kulturene baštine CG, iako mi izražavamo stav da su mnogi od tih upisa bili suprotno zakonu – dodao je Pažin. 

Ponudili su, kaže on, dodatne garancije u članu 64 za korišćenje kulturnih dobara čak i kad sud donese odluku da je to državna svojina.

– Nažalost svi ti predlozi su odbijeni kao što je i ranije odbijeno da se zaključi temeljni sporazum po donošenju zakona. Jedini uslov je registracija jer nijedan takav sporazum Vlada nije zaključila ni sa jednom zajednicom koja nije registrovana, a to nije uradila nijedna vlada u svijetu – rekao je Pažin.  

Govoreći o tome šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procjenjuje šta je politički cilj SPC.

– Uvijek se odnosim sa poštovanjem prema svakoj vjerskoj zajednici i SPC, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo političko pozicioniranje na javnoj sceni može da znači izraz potrebe da tako osnaže svoju argumentaciju u dijalogu sa vladom ili da potpomogne neku političku alternativu Vladi, jer je to pogrešan pristup pošto će DPS dominantno činiti Vladi i nakon ovih izbora –  rekao je Pažin..

On je kazao i da je SPC odbila prijedlog da “zajedno formulišemo predlog stavova Venecijanske komisije, ali i predlog premijer da se zastane sa primjenom Zakona dok se ne provjeri Ustavnost zakona pred ustavnim sudom i pred Evropskim sudom za ljudska prava kao instancom sa najvećim pravnim autoritetom u Evopi”

Dodao je da ne prihvata stav da je ovo dijalog mjesec dana pred izbore, jer je, kako je rekao, i prije toga nudio dijalog.

-U više navrata smo nudili dijalog i rješenja i ovo je samo nastavak pokuišaja da se dođe do dogovora sa SPC što bi bilo na dobrobit svih građana – dodao je Pažin.

Na pitanje kako glase izmijeni član 64, Pažin je rekao da se u postojećoj verziji “kaže da će SPC nastaviti sa korišćenjem objekata do odluke suda”

-Ovaj dio koji se tiče do odluke suda, prema SPC je izazivao bojazan da bi taj organ mogao samovoljno da promijeni taj režim korušćenja. To je sada izmijenjeno i glasi: do pravnosnažnosti odluke vjerska zajednica nastavlja sa koriščenjem objekata u skladu sa važećim zakonima – objasnio je Pažin. 

On je rekao da je Vlada od početka željela kompromis, i da su zbog toga nakon raznih pokušaja, ponudili izmjene zakona, koje je kako je rekao ponudila i Venecijanska komisija. 

-Sve vjerske zajednice su se evidentirale i to nije bio problem ni za jednu vjersku zajednicu, osim za SPC. Registracijom se potvrđuje pravni subjektibvitet i uvažava pravni poredak države u kojoj se ostvaruju vjerska prava – istakao je Pažin. 

Pažin je rekao da ostaje nada da će SPC prepispitati stavove, a Vlada će, kako je rekao, biti otvorena za sve argumente.

-Biće otvorena za dijalog, ali u ovom trenutku ne vidimo smisao nastavka dijaloga jer je ponuda Vlade eksplicitno odbijena – rekao je ministar pravde. 

Na pitanje da li će predložiti Skupštini usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Pažin je odgovorio da neće. 

-Obim prava i obaveza nije isti ako ste registrovana i ako ste neregistrovana vjerska zajednica. Vlada neće predlagati izmjene zakona o kojima nije postogmuta saglasnost, jer je dijalog vođen upravo da bi se postigao kompromis – zaključio je Pažin. 

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s