CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Perović izabrana za direktoricu ASK-a, Šukurica povukao kandidaturu zbog nekompetentnosti članova Savjeta

Predsjednica Osnovnog suda na Cetinju Jelena Perović izabrana je jednoglasno za direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) na današnjoj sjednici Savjeta ASK.

Ona je u svom predstavljanju članovima Savjeta kazala da može dati doprinos za zakonit brz i efikasan rad agencije.

– Rad agencije vezan je za sve zakone koje sam primjenjivala i organe sa kojim sam sarađivala. Važno je da svi organi rade efikasno i da se nadležnosti ne prepliću – kazala je Perović u toku izlaganja pred članovima Savjeta.

sa sjednice, foto: ASK

Ona je poručila da je spremna da odlučuje i o onima koji su odlučivali o njenoj karijeri – članovima Sudskog savjeta, jer direktor ASK dobija prijave i za neke od njih.

– Još 2008. sam razriješila tu dilemu. Zakon je vrlo precizan i jasan. U odnosu na sve druge, mislim da su nam prijatelji oni koji nas neće dovesti u poziciju da radimo nešto nezakonito i tako dovedemo u opasnost svoj integritet. Što više svi budemo poštovali zakon svi ćemo imati manje posla – kazala je ona.

Kazala je da je izborni proces izazovan, ali zakonski regulisan.

– Pročitala sam i zakon o političkim partijama,. Mislim da je vrlo jasan i primjenjiv. Mislim da je znanje naš adut protiv svega. Pritiske ne prihvatam, to je jasno. To je način mog dosadašnjeg života. Svako može nešto da traži, svi će dobiti ono u skaldu sa zakonom – poručila je ona.

Istakla je da je će ukoliko bude izabrana za direktorku ASK voditi računa o harmoniji i sinhronizaciji svih zaposlenih u agenciji i saradnji sa Savjetom.

Ona je rekla da je važno je da se donose zakonite odluke, ali da je još važnije da se te zakonite odluke prezentuju javnosti.

Perović smatra da joj njeno iskustvo u radu sa policijom i Tužilaštvom i suđenje u krivičnim djelima daje snagu da razluči sve komponente šta ko treba da radi.

Istakla je da je za šest godina koliko je bila predsjednik Osnovnog suda na Cetinja postigla bolji kvalitet rada suda i transparentnost rad u sudu.

Perović je u izlaganju kazala da je radila u Osnovnom sudu Podgorica, gdje je bila pripravnik, savjetnik, a od 2008. godine i sudija.

Na čelu Osnovnog suda Cetinje je od 2015. godine.

Dočekali kandidatkinju kakvu su željeli

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović nakon izbora je poručio da su se ovome i nadali – da na čelo ASK dođe osoba “koja ima potencijala da odgovori na izazove”.

– Vjerujemo da će raditi dobro. Na to upućuju njeni dosadašnji rezultati. I ovaj Savjet je dokazao principijelnost, čekali smo dobre kandidate, dočekali smo kandidatkinju kakvu smo željeli -ocijenio je Radulović.

Perović je izabrana nakon petog konkursa za direktora Agencije, a mjesto je ostalo upraznjeno poslije odlaska Sretena Radonjića krajem decembra prosle godine.

Jutros je drugi kandidat, advokat Amer Šukurica iz Podgorice, povukao kandidaturu za direktora ASK.

On je kazao da posebne uslove za članstvo u Savjetu agencije (10 godina radnog iskustva, od čega pet u oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava) ispunjava manji dio članova Savjeta, te da nisu kompetentni da razgovaraju o njegovoj kandidaturi.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s