PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS

Pejović: Položaj radnika najteži u preduzećima bez sindikalne organizacije

Od ukupno pet i po hiljada zaposlenih, koliko ih ima u opštini Pljevlja, oko dvije hiljade njih nije sindikalno organizovano. Iz opštinskih sindikalnih organizacija tvrde da je glavni problem radničkog neorganizovanja to što su zaposleni izloženi pritisku vlasnika preduzeća, ali i političkim pritiscima.

-U našem sindikatu ima do tri hiljade radnika. Nažalost, još uvjek ima veliki broj radnika koji nijesu sindikalno organizovani, jer se na iste vrši pritisak i oni ne smiju da insistiraju na sopstvenim problemima – kaže povjerenik opštinske organizacije Saveza sindikata Ratko Pejović uz pojašnjenje da je položaj radnika najteži u onim preduzećima gdje ne postoje sindikalne organizacije.

Ratko Pejović

Pejović navodi da su se u mnogim preduzećima ugasile sindikalne organizacije, kao i da u tim preduzećima više godina nema uslova za funkcionisanje sindikata.

-Jedno od tih preduzeća je i kompanija „Vektra Jakić“ gdje je položaj radnika izuzetno loš, a tamo više nema sindikalne organizacije – podvlači Pejović.

Kada je u pitanju Opštinski odbor Unije slobodnih sindikata, tamo se nalazi do 500 članova iz više pljevaljskih preduzeća. I u ovom sindikatu tvrde da nepostojanje radničkih sloboda utiče da se u pojedinim preduzećima ne organizuju sindikalne organizacije.

-Najveći je problem kada su u pitanju ugostiteljska i trgovačka preduzeća, kao i kompanija „Vektra Jakić“. Radnici se plaše od raznih pritisaka, kako pritiska vlasnika kapitala tako i političkih pritiska i zbog toga najčešće u nekim privrednim subjektima ne funkcionišu sindikalne organizacije – kaže predsjednik Opštinskog odbora Unije slobodnih sindikata Miladin Sekulić.

izvor: dan.co.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s