CG - DRUŠTVO CRNA GORA

CGO: NKT da pojasni mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski i da nas uvjeri da za sve važe iste mjere

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas Nacionalnom koordinacionom tijelU za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT) i Ministarstvu zdravlja urgenciju na zahtjev za hitno pojašnjenje mjera NKT-a koje se odnose na opšte odredbe nošenja zaštitnih maski, s obzirom na činjenicu da se NKT oglušio o zahtjev CGO-a koji je poslat prošle sedmice.

CGO traži hitno od NKT-a precizno pojašnjenje ove mjere, ali i da NKT utiče da svi organizatori bilo koje vrste okupljanja, a posebno institucije sistema, organizatori sastanaka/događaja i TV kuće, obezbijede poštovanje ovih mjera kada su domaćini, kao i da javni funkcioneri budu ti koji će prednjačiti u poštovanju mjera.

Da postoji kontinuitet nepoštovanja ove mjere u javnom prostoru, od njenog donošenja do danas, brojni su primjeri. U tom kontekstu, apostrofiramo jučerašnje i današnje plenarno zasjedanje Skupštine Crne Gore, na kojoj većina prisutnih poslanika nije poštovala propisane mjere i nosila zaštitne maske. Da li to znači da za poslanike ne važe ista pravila kao za sve ostale građane i građanke Crne Gore? Štiti li njih poslanički imunitet i od virusa?, pitaju iz Centra za građansko obrazovanje.

– U vrijeme kada imamo ozbiljan izazov u kontrolisanju pandemije nije dobro da NKT ne odgovara na opravdana pitanja i da svjesno drži nejasnim neke od važnih mjera. Time se podstiče i selektivnost u njihovoj primjeni a sve ukupno to ne doprinosi učinkovitoj borbi protiv ovog virusa i učenju da živimo sa virusom na adekvatan način, smatraju u CGO.

Predstavnici NKT često apeluju na građane da dosljedno poštuju sve mjere a izbjegavanjem da budu precizni oni sami to onemogućavaju i urušavaju svoj kredibilitet. Konačno, očekujemo da NKT pokaže odgovornost i da ažurno odgovara na opravdane upite za pojašnjenje mjera, kao i da ubuduće budu precizni u njihovoj formulaciji.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje

IZVOR: CGO-CCE.ORG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s