CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Ombudsman podržao inicijativu Snežane Jonice o besplatnim udžbenicima za sve osnovce

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica sastala se danas sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Sinišom Bjekovićem i zamjenicom zaštitnika za prava djeteta, socijalnu zaštitu i mlade Snežanom Mijušković.

foto: vijesti.me

Liderka Socijalista je istakla da bi obezbjeđivanje besplatnih udžbenika bilo korak i ka poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, a u mnogome bi doprinijelo poboljšanju položaja porodica sa djecom, imajući u vidu aktuelnu situaciju u kojoj se očekuje povećanje stope siromaštva.

Podsjetila je i da je u preporukama Komitet UN za prava djeteta za Crnu Goru još 2010. godine u članu 59. naglašena posebna zabrinutost zbog “skrivenih troškova koji proističu iz kupovine udžbenika i školskog materijala”, a u članu 60. preporučeno Crnoj Gori da “osigura da obrazovanje i de facto bude besplatno”.

Zaštitnik cijeni da bi se obezbjeđenjem besplatnih udžbenika za svu djecu u Crnoj Gori doprinijelo poboljšanju ostvarivanja prava djece na obrazovanje te cjelokupnom poboljšanju uslova u kojima se objektivno porodice sa djecom nalaze u periodu pripreme za školsku godinu, saopštili su iz kancelarije ombudsmana.

Podsjetili su i da godinama upozoravaju na ovaj problem: “Ukazano je na ocjenu iz Alternativnog izvještaja Zaštitnika o drugom i trećem periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije UN… I u godišnjim izvještajima o radu Zaštitnika ukazivali smo na problematiku neujednačene prakse dodjele besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola.”

izvor: facebook – Socijalisti Crne Gore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s