CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Pisonero: Zaštita novinarskih izvora presudna za slobodu medija

Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe, kazala je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero, navodeći da Evropska unija (EU) očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona primenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima.

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć, glasovima poslanika vladajućih stranaka, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televiziji Crne Gore (RTCG).

“Primijetili smo da je crnogorski parlament usvojio nove zakone o medijima i javnom emiteru RTCG”, navela je Pisonero na svom Twitter nalogu.

Prema njenim riječima, vrijeme usvajanja zakonodavstva odgovornost je crnogorskih vlasti.

“Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe. Otkrivanje novinarskih izvora predstavlja ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja, koja bi se trebala ograničiti samo na strogo izuzetne okolnosti”, smatra Pisonero.

Ona je kazala da EU očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona u Crnoj Gori primenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

“Važno je da pravni okvir Crne Gore pruža uslove koji doprinose efikasnom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore Uniji”, zaključila je Pisonero.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s