CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

DF napustio Odbor za antikorupciju

Članovi Odbora za antikorupciju iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta Branka Bošnjak, Jovan Jole Vučurović i Predrag Bulatović podnijeli su danas ostavke na članstvo u tom skupštinskom tijelu. Na taj način je Predrag Bulatović podnio ostavku na funkciju predsjednika Odbora za antikorupciju.

arhiva, foto: Skupština CG

Kako je saopšteno iz DF-a, neposredan povod da članovi iz ovog političkog bloka napuste ovaj Odbor jeste odbijanje Demokratske partije socijalista da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja, “a posebno u periodu od trenutka jednostrane promjene zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirala DPS, a usvojio sa svojim partnerima”.

– Do tada ovim Zakonom je bilo zabranjeno u izbornoj godini izdvajati za socijalna davanja iz tekuće budžetske rezerve. Demokratski front smatra da treba pomagati najsiromašnije građane i pružati socijalnu pomoć, a posebno danas u uslovima epidemije. Poučeni dosadašnjim iskustvima da DPS brutalno zloupotrebljava državne resurse i finansije Demokratski front je predložio kontrolno saslušanje predsjednika NKT, ministra finansija i ministra rada i socijalnog staranja a na temu trošenja ovih sredstava. Kako je DPS odbio kontrolu trošenja ovih sredstava i kako nije predložio niti jedan drugi format rasprave na Odboru za antikorupciju povodom ovog pitanja, članovi Odbora iz Demokratskog fronta ocjenjuju da nema svrhe da ostanu dalje u tom tijelu. Ovim činom šaljemo poruku i domaćoj javnosti, ali i međunarodnim faktorima da je veoma moguće da Vlada i DPS kroz navodna socijalna davanja mogu zloupotrijebiti višemilionske iznose za izborne svrhe. Ono što je nesporno jeste da će ova oblast biti van kontrole, a naročito u periodu od izmjene zakona do raspisivanja izbora, ali i sve do održavanja izbora. Očigledno je i da DPS ne želi i da sprečava kontrolu načina trošenja ovih sredstava – navedeno je u saopštenju Fronta.

Članovi Odbora iz DF-a tvrde da je DPS u kontinuitetu rada ovog Odbora sprečavao ostvarenje njegove kontrolne funkcije rada državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a što je jasno propisivao Poslovnik Skupštine.

– Takođe, sprečavano je ostvarenje i jasnih zakonskih normi koje su davale mogućnost kontrole rada tužilaštva, a posebno rad VDT i rad glavnog specijanog državnog tužioca tužioca. Članovi Odbora iz DF su ulagali napore da uprkos opstrukcijama DPS ostvare minimum funkcija ovog Odbora, ali odbijanje da se kontroliše trošenje sredstava iz budžetske rezerve za socijalna davanja predstavlja dodatni i ključni razlog za podnošenje ostavki – navedeno je u saopštenju.

O razlozima podnošenja ostavke Demokratski front će obavijestiti delegaciju Evropske komisije u Podgorici, predstavnike drugih posmatračkih međunarodnih misija i pojedine ambasade u Crnoj Gori.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s