CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Sačuvajmo sniježnice na Sinjajevini

Sinjajevina nije bogata vodom, ali se na njoj živi vjekovima bez problema. Život se usklađuje sa prirodom, pa se tako našao i način da se ima vode tamo gdje izvora nema, ili kada izvori presuše. U pitanju su sniježnice, odnosno veliki nameti snijega koji nastaju tokom zime, pokrivaju se u rano proljeće i koriste tokom ljeta za pravljenje vode. Sniježnice koriste najviše stočari koji žive daleko od izvora, ali o oni koji se nalaze u blizini onih koji usled suša presuše ili vode nema dovoljno za cijeli katun.

Фотографија корисника Sačuvajmo Sinjajevinu/Сачувајмо Сињајевину

Topljenjem snijega nastaje najhladnija voda, sniježnica ili snježanica, zavisi kako je kome lakše da izgovori. Njeni “izvori” se zovu smetovi. Osim za vodu, smetovi imaju i funkciju frižidera, u snijeg se ostavlja hrana i tako se čuva od kvarenja. Sinjajevinski stočari znaju u smetovima da čuvaju i cijelo jagnje.

Фотографија корисника Sačuvajmo Sinjajevinu/Сачувајмо Сињајевину

Južna strana Sinjajevine, baš ona na kojoj je planiran vojni poligon je najbogatija vodom, tu se nalaze čak dva jezera, Savino i Grkovsko, ali i mnoštvo izvora. Ministarstvo odbrane je riješilo da stočarima uzme bukvalno najvredniji dio planine.

Osim toga, najavili su da će vježbati zimi, čime se ugrožava i tradicija pravljenja sniježnica, jer kako piti vodu od snijega koji je “začinjen” ko zna čime. Čestice od sagorijevanja i one koje nastaju rasprašivanjem usled eksplozija mogu vjetrom biti nošene na sve krajeve planine, tako da nam ne ostaje ni jedan kutak Sinjajevine, a da nije ugrožen.

Sinjajevina nije samo planina, ona je i način života. Stoga moramo sačuvati Sinjajevinu da bi sačuvali ljude i život na njoj i oko nje. Ni metar Sinjajevine ne smije biti zagađen, naša dužnost je da je sačuvamo!

NVO “Sačuvajmo Sinjajevinu”

izvor: facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s