CG - DRUŠTVO REGION REGION - DRUŠTVO

Zvanično: Državljani CG ne mogu u zemlje EU do daljnjeg

Crna Gora, kao ni zemlje regiona, ne nalaze se na ažuriranom spisku Savjeta Evropske unije, kada su u pitanju zemlje za koje treba ukinuti ograničenja putovanja.

Prema preporuci, EU članice bi od 31. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike: Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja, dok je Kina podložna potvrdi reciprociteta.

Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebalo bi da se smatraju stanovnicima EU u svrhu ove preporuke, navodi Savjet EU.

Evropska unija, kada su u pitanju kriterijumi za otvaranje granica, preporučuje da broj novih slučajeva koronavirusa tokom poslednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika bude blizu ili ispod prosjeka EU (kao što je bio 15. juna) stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog perioda u odnosu na prethodna 14 dana, kao i ukupni odgovor na Kovid-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

Od ovih pravila izuzeti su, kako se navodi u odluci, građani EU i članovi njihovih porodica, ali i rezidenti zemalja EU i njihove porodice.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s