CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Iz KOR-a i GP URA se oglasili povodom ekocida na rijeci Tari

Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je UNESCO-u najnoviji ekocid na rijeci Tari, koja je pod njihovom zaštitom.

“Sramni odnos Vlade prema jednom od najvrijednijih simbola ekološke drzave, rijeci Tari koja je pod zaštitiom UNESCO-a, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore. U cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava se potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cijele rijeke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam”, saopštili su iz KOR-a. 

Oni ističu da je Tara konstantno zamućena prethodnih mjesec dana, a da je danas cijelim svojim tokom do samog ušća u Drinu, rijeka koja je inače plavozelena, bila potpuno mutna, braon ili skoro bijela u zavisnosti o kojem dijelu toka se radi.

“Prethodnih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava. Pored radova na autoputu, izgradnja minihidrocentrala na pritokama Tare i pristupnih puteva dovodi do ispiranja hiljada tona sedimenta, šljunka, zemlje i otpada u samo korito Tare i dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta. Koalicija za održivi razvoj je jutros proslijedila UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke I kao dokaz da pored pokušaja devastacije NP Durmitor i devastacije Bokotoroskog zaliva institucije i Vlada Crne Gore ne haju za prestiž i zaštitu UNESCO statusa a sve kako bi se investitori bliski vlasti što bolje naplatili, u toku dana foto i video elaborat devastacije Tare biće proslijeđeni i delegaciji EU u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore sistematski i nepovratno uništava prirodna bogatstva protivno EU standardima i preporukama, protivno UNESCO standardima i statusu i protivno zdravom razumu”, kazali su oni.

Naglašavaju da će priroda i građani Crne Gore biti ti koji će platiti cijenu bahaćenja pojedinaca bliskih režimu, najviše zbog toga što će priroda nepovratno biti uništena:

“I što nikada nećemo zatvoriti najkomplikovanije poglavlje u pristupanju EU a to je poglavlje 27 – zaštita životne sredine”.

URA: Tara postala kaljuga, neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati

“Suza Evrope” od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je još uvijek ostalo kao jedina vrijednost i bogatstvo države – prirodnih ljepota a neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati, saopštili su iz GP URA.

“Zatražili smo hitnu reakciju inspekcijskog organa nad tokom Tare od ušća Bjelovićke rijeke i uzvodno od Mojkovca gdje je Tara od jutros doživjela ekocid”, kazali su iz URA-e.

“Tražimo hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke koja je pod UNESCO zaštitom. Ovo je posljednji pucanj u taj njen status imajući u vidu da je UNESCO  zbog izgradnje auto-puta u izvještaju već naveo da je rijeka Tara ugrožena od građevinskih radova.

O svemu ćemo obavijestiti svoju partijsku internacionalu – Zelene Evrope  nećemo dozvoliti da se i ovaj slučaj stavi pod tepih, naglasili su.

Više nego jasno je da je zamućenje najvjerovatnije nastalo zbog aktuelne izgradnje malih hidroelektrana  na pritokama rijeke Tare i da je to još jedan nesvakidašnji skandal nad devastacijom prirodnih bogatstava svih građana Crne Gore, smatraju oni.

Čim budemo u prilici da kreiramo zvaničnu politiku nakon izbora 30. avgusta zahtijevaćemo moratorijum na dalju izgradnju minihidroelektrana i stopirati priliv novca u džepova tajkuna povezanih sa aktuelnom vlašću u Crnoj Gori, zaključili si iz GP URA.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s