CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

Marković primio u oproštajnu posjetu šefa Delegacije EU u CG i Ambasadorku UK

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Evropske unije u Podgorici Aiva Orava i zahvalio mu se na podršci razvoju i sveukupnim reformama koje bi trebalo da dovedu do bržeg napretka na putu ka EU, ali i kvalitetnijeg života naših građana.

foto: Vlada CG


Otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja, te prihvatanjem nove metodologije pregovaranja, ulazimo u novu fazu ovog procesa. Crna Gora će uraditi sve da obezbijedi veću dinamiku i posvećenost u daljem procesu jačanjem institucija i čineći ih održivim“, kazao je premijer Marković.
Predsjednik Vlade je istakao brzu i izdašnu pomoć EU u pružanju odgovora na izazove sa koronavirusom, kroz donaciju zaštitne i druge zdravstvene opreme, bespovratna i kreditna sredstva.
To je dokaz strateškog opredjeljenja Evropske unije. I u ovoj krizi se potvrdilo da je EU pravi prijatelj Crne Gore i Zapadnog Balkana“, istakao je premijer Marković.
Ambasador Orav je ocijenio da je tokom njegovog mandata saradnja bila dobra, te da je vrijeme da se pregovori intenziviraju odnosno da se pregovaračka poglavlja efikasno zatvaraju.
Drago mi je što mogu da kažem da EU ispunjava svoja obećanja. Nadam se da smo postavili dobre temelje za brzi napredak u periodu koji slijedi. Puno je urađeno u Crnoj Gori, ali puno posla još preostaje, za šta su potrebni zajednički napori svih političkih aktera u Crnoj Gori“, kazao je ambasador Orav.

Premijer Marković i ambasadorka Kemp: Podrška evroatlantskoj viziji koja doprinosi bezbjednosti i stabilnosti

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu britansku ambasadorku u Podgorici Alison Kemp i tom prilikom konstatovani su snažni bilateralni odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

foto: Vlada CG


UK će nastaviti da podržava evroatlantsku viziju Crne Gore, jer je, kako su se saglasili sagovornici, ona važna za bezbjednost i stabilnost i u našoj državi i na Zapadnom Balkanu.
Želim da Vam zahvalim na svemu što ste uradili za jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i UK. Sveukupna podrška demokratiziciji i snaženju države i institucija, kao i našim spoljnopolitičkim ciljevima, konkretizovana kroz veliki broj različitih projekata, dokaz su prijateljstva i posvećenosti“, kazao je premijer Marković.
On je dodao da je u narednom periodu važno osnažiti ekonomsku saradnju i jačati investicione potencijale, čemu bi trebalo da doprinese očekivano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore. Premijer Marković smatra da dvije zemlje, kao saveznice u okviru NATO-a treba da nastave da rade na pitanjima bezbjednosti i sigurnosti.
Ambasadorka Kemp je kazala da želi da ohrabri nastavak reformskih procesa u Crnoj Gori, a ukazala je i na potrebu snažnije društvene inkluzivnosti. Ona je dodala da je UK podržala Crnu Goru u borbi protiv COVID-19, te da dalje želi da pomogne socio-ekonomski oporavak naše države.
Pohvalivši i ocjenivši hrabrim Treći paket-socio ekonomskih mjera, ambasadorka Kemp je pozitivnim ocijenila unapređenje oblasti IT i inovacija i ocijenila da Ambasada podržava aktivnosti UNDP-a u ovom dijelu.

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s