CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Ministarstvo zdravlja: Prihvatamo sve preporuke DRI, komentari pojedinaca maliciozni i površni

– Za očekivati je bilo da samo dan nakon objavljivanja Izvještaja na portalu Državne revizorske institucije isti završi u politizovanim tekstovima i uz senzacionalističke naslove. Za očekivati je bilo i da njegov sadržaj komentarišu nekompetentni i neupućeni pojedinci, izvlačeći iz konteksta djelove teksta, te dajući sebi za pravo da sami izvode zaključke, daju ocjene i preporuke. Jer kako to obično biva u Crnoj Gori, uspjeh se teško prašta, često omalovažava i po pravilu ignoriše. A uspjeh zdravstvenog sistema je, podsjećamo, povjerenje koje u kontinuitetu iskazuju građani, postavljajući ga visoko na pijedestal institucija kojima najviše vjeruju – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, zdravstveni sistem predstavlja jedan od stubova svake države, a ulaganje u zdravstveni sistem Crne Gore jeste i biće prioritet javne politike Vlade.

– U prilog tome svjedoči i činjenica da je samo u protekle 4 godine u jačanje insfrastrukturnih i tehnoloških kapaciteta zdravstvenih ustanova uloženo oko 43 miliona eura.

– Sistem planiranja kapitalnih projekata u zdravstvu ima svoje slabosti i nedostatke. Uvijek može bolje i efikasnije, čemu donosioci odluka u kontinuitetu i teže. Upravo tome i služe ove i slične revizije- da se prepoznaju propusti u procedurama kod svih subjekata revizije i istaknu problemi u organizaciji, a sve kako bi se isti unaprijedio, učinio jačim i održivim. Tako Ministarstvo zdravlja vidi ulogu Državne revizorske institucije i sadržaj Izvještaja „Efikasnost upravljanja projektima izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja“ – navode iz Ministarstva.

Upravo iz tog razloga je, dodaju, Ministarstvo zdravlja i prihvatilo sve preporuke Državne revizorske institucije date u ovom izvještaju i vjeruje da će primjena ovog dokumenta biti na obostrano zadovoljstvo i u interesu svih subjekata u sistemu zdravstva, a za dobrobit korisnika njegovih usluga.

– Međutim, zbog objektivnog informisanja javnosti, a prvenstveno zbog ukazanog povjerenja građana i zaposlenih u zdravstvenim istitucijama, koji su u proteklom periodu dali nemjerljiv doprinos napretku zdravstvenog sistema, želimo istaći i pojasniti sledeće:

Prosječna starost 168 objekata u javnom zdravstvenom sistemu u 2020. godini iznosi 47 godina, od kojih su pojedini zdravstveni objekti sagrađeni čak i prije 70 godina. U proteklih 30 godina u unapređenje infrastrukturnih kapaciteta uloženo je svega oko 69 miliona eura. Starost i postojeće stanje objekata, kao i činjenica da zdravstveni sistem Crne Gore mora pratiti korak sa savremenim zdravstvenim sistemima evropskih država, dovoljno govore o neophodnosti poboljšanja postojećih i izgradnje novih, modernih infrastrukturnih kapaciteta. U takvim okolnostima, realizacija svih projekata predloženih od strane zdravstvenih ustanova za Ministarstvo zdravlja bila je prioritet broj 1 – pojasnili su iz resora Kenana Hrapovića.

Iako nijesu svi predloženi projekti bili prepoznati strateškim dokumentima zdravstva, ali jesu Jedinstvenom listom infrastrukturnih projekata, zaključcima Vlade i dokumentima državnih organa i lokalnih uprava. Iako se nijesu svi projekti uklapali u okvire koji su propisani podzakonskim aktima, odnosno nijesu svi ispunjavali formalno definisane osnovne i dopunske uslove, oni svakako jesu bili suštinska potreba i kapitalna investicija za lokalne domove zdravlja, opšte i specijalne bolnice, kao i Klinički centar. U konačnom, nijesu svi imali spremnu tehničku dokumentaciju, ali su u protekle 4 godine sazrijevali od ideja do revidovanih glavnih projekata.

– To je upravo i jedan od razloga za promjenu procijenjene vrijednosti nekih od predloženih projekata iz godine u godinu, odnosno u trenutku kandidovanja projekta za kapitalni budžet, procjena potrebnih sredstava je rađena na osnovu trenutno raspoložive tehničke dokumentacije. Tako je prvobitna procjena vrijednosti izgradnje objekta Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju rađena na osnovu podataka iz idejnog rješenja i ista je iznosila 4,4 miliona eura. Nakon izrade glavnog projekta 2019. godine, vrijednost objekta klinika procijenjena je na 8,2 miliona eura i isti je, pored izgradnje obuhvatio i opremanje objekta medicinskom opremom i namještajem, kao i vrijednost PDV-a. Slična je situacija i sa Klinikom za mentalno zdravlje – navodi se u saopštenju.

Pa ipak, kako se navodi, za pojedine projekte koji su predloženi od strane zdravstvenih ustanova nije postojala projektna dokumentacija.

– Stoga je za kapitalni budžet kandidovana njihova priprema. Budući da je forma zahtijevala navođenje vrijednosti projekta, usled nedostatka stručnog kadra za oblast građevine u zdravstvenim ustanovama i ministarstvu zdravlja, procjena vrijednosti projekata se radila na bazi postojeće pozitivne prakse, odnosno prethodnog iskustva, koje se vrlo često moralo tražiti u zemljama okruženja koje su realizovale slične projekte iz oblasti zdravstva.

Nažalost, izgradnja složenih zdravstvenih objekata (kao što su bolnice) je vrlo rijetka, a ako tome dodamo i činjenicu da izgrađeni objekat mora ispunjavati i druge parametre (isti ili približno isti gabariti i broj postelja), onda je vrlo teško bilo uraditi adekvatnu procjenu potrebnih sredstava – objasnili su iz ministarstva.

Ovaj problem je, kako ističu, i prepoznat od strane Državne revizorske institucije i data je preporuka Upravi javnih radova da vrši poslove izrade i kontrole tehničke dokumentacije (sprovođenje postupaka javnih nabavki) za potrebe organa i subjekata javnog sektora koji ne raspolažu kapacitetima za vršenje istih.

– Na ovaj način značajno će se unaprijediti segment pripreme predloga kapitalnih projekata u Ministarstvu zdravlja, a uz poštovanje i drugih predloženih mjera od strane Državne revizorske institucije i značajno će se unaprijediti i ubrzati cjelokupan proces izgradnje objekata zdravlja – zaključuje se u saopštenju.

izvor. pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s