PLJEVLJA PLJEVLJA - POLITIKA

Покрет за Пљевља: О незнаном јунаку и разбојницима

Саопштење Покрета за Пљевља

О НЕЗНАНОМ ЈУНАКУ И РАЗБОЈНИЦИМА

Ово је прича о незнаном јунаку и разбојницима у полицијским униформама. Незнани јунак је камером са мобилног телефона у ноћи 13. маја снимио најмање седам разбојника у полицијским униформама, који пендрецима, ногама и рукама туку 21- годишњег О.М., који није пружао никакав отпор. Зато не чуди очајнички узвик једног од очевидаца догађаја: „ Убићете момка, еј, шта вам је?“. Али ту није био крај злостављања и понижавања несрећног младића од стране полиције.
У полицијској станици, један од службеника га је, везаног лисицама, из све снаге ударио песницом у пределу грудног коша, два пута ударио токи вокијем по глави и као врхунац бешчашћа, пљунуо два пута уз погрдно обраћање „слино“. Све је то урадио у присуству двојице инспектора који су то мирно посматрали. О темпора, о морес. Каква времена и какви обичаји, да полицајац у време короне и свих мјера НКТ –а за превенцију исте, удара и пљује свезаног, пртетходно претученог младића.
И као „логичан“ наставак свих ових срамних поступака, на крају долази нехумано и непрофесионално понашање докторице Опште болнице. Од када је свијета и вијека, и од када постоји здравство као организовани систем, први љекар, без обзира да ли се ради о специјалисти или љекару опште праксе, који прегледа пацијента повређеног у тучи, дужан је да опише све повреде, а потом га упућује надлежном специјалисти на лијечење и квалификацију повреда. Умјесто тога режимска докторица у свом извештају наводи да је пацијент напао полицајца, не описује повреде и враћа га у полицијску станицу. Кад би ово било тачно ваљда би довели повређене полицајце на преглед, а не младића који их је напао.

Чак је и Савјет за грађанску контролу рада полиције исту вече саопштио да полиција у Пљевљима није прекорачила своја овлашћења у поступању према О.М. Тек након што се на интернету појавио снимак, који је направио незнани јунак, Савјет невољно признаје да је дошло до прекомјерне употребне силе. Ваљда због тога и захтјева мајке, младића поново воде на Хирушко одељење, гдје му хирург описује повреде и задржава га у болници ради опсервације.

Све се ово дешавало у ноћи 13.маја, а данас је 3.август. Безмало три мјесеца Унутрашња контрола рада полиције није идентификовала ко су полицајци који су разбојнички претукли О.М. нити ко га је свезаног пљувао и тукао у полицијској станици. Из Савета за грађанску контролу рада полиције су више пута саопштили да су им позната имена полицајаца који су тукли О.М. Али та саопштења по свему судећи могу окачити мачку о реп. Ово због тога што Петар Крстајић у име Управе полиције тврди да се :
„ Не могу предузимати дисциплинске и кривичне радње против полицијских службеника који су наведеног дана предузимали радње, до окончања поступка Унутрашње контроле и Основног државног тужилаштва у Пљевљима“.

И шта на крају рећи, Унутрашња контрола ради по принципу „врана врани очи не вади“ , а најчувенији бренд Основног државног тужилаштва у Пљевљима је држање у фиоци кривичне пријаве против бившег предсједника Општине Филипа Вуковића до њене застаре.
Зато је гласање 30.августа између осталог и гласање за све незнане јунаке диљем Црне Горе који својим камерама на мобилним телефонима овјековјечише сва злодјела репресивног полицијског апарата, а против разбојника у полицијским униформама.
СВИ ЗАЈЕДНО, НЕ ДАМО СВЕШТЕНИКЕ И СВЕТИЊЕ!

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s