CG - DRUŠTVO CRNA GORA

U 11 od 13 kozmetičkih proizvoda štetne hemikalije

Istraživanje NVO “Green home”

Jedanaest od 13 kozmetičkih proizvoda koji su poslati na analizu, a nalaze se na tržištu Crne Gore, imaju sastojke koji su toksični i štetni po životnu sredinu, pokazalo je istraživanje NVO Green Home koje je sprovedeno u saradnji sa Savjetom potrošača – THINK (The Consumer Council – THINK) iz Danske.

U proizvodima nađene toksične materija i alergeni, (Foto: NVO Green Home)U proizvodima nađene toksične materija i alergeni, (Foto: NVO Green Home)

Istraživanju se, pored NVO Green Home, pridružila 41 država iz cijelog svijeta.

“Tokom aprila, Green Home je prikupila podatke o sastavu određenih kozmetičkih proizvoda koji postoje na tržištu Crne Gore, te je podatke zajedno sa fotografijama proslijedila Savjetu potrošača iz Danske na dalje istraživanje. Rezultati su bili zabrinjavajući, jer je kod čak 11 proizvoda dostupnih u Crnoj Gori, od ukupno 13 poslatih, uočeno prisustvo štetnih hemikalija”, navodi se u saopštenju NVO.

Kozmetički proizvodi podijeljeni su u tri grupe na osnovu rezultata: crvena grupa C – proizvod sadrži endokrine disruptore i / ili veoma alergene supstance i / ili druge toksične materije po ljude ili životnu sredinu; žuta grupa B – proizvod sadrži parfeme i / ili supstance problematične po životnu sredinu; zelena grupa A – proizvod je bez neželjenih hemikalija.

“U grupu C svrstano je čak 10 od 13 testiranih proizvoda, koji su u širokoj upotrebi na tržištu Crne Gore, a to su Bio-Oil ulje za njegu kože, Rexona Roll On sa mirisom aloa vere, Vichy Deo Roll On, Garnier Pure Active gel za pranje lica, maskare Maxfactor 2000 kalorija i Maybelline Colossal, Head & Shoulders Classic Clean šampon za kosu, Palmolive Aquarium tečni sapun, Vichy Capital Soleil mlijeko za zaštitu od sunca i La Roche-Posay Anthelios losion za zaštitu od sunca namijenjen djeci. Od ostalih testiranih proizvoda u grupu B spada Nivea krema u plavom pakovanju”, ističe u Green Home.

Kako dodaju, grupi A pripadaju samo dva proizvoda – Avène Tolérance Extrême dnevna krema i Colgate Cavity Protection pasta za zube.

Tokom istraživanja, sastav pomenutih proizvoda je upoređen i sa identičnim proizvodima u Danskoj, državi članici EU i pokazalo se, kako napominju, da od 13 proizvoda njih pet sadrži drugačije supstance, iako su proizvođač i izgled proizvoda u potpunosti isti. Svih pet proizvoda pripadaju crvenoj grupi C.

“Izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da određeni proizvođači mijenjaju sastav proizvoda u odnosu na tržište na koje se proizvod plasira. U ovakvim proizvodima se najčešće mogu pronaći supstance koje izazivaju zabrinutost, kakvi su endokrini disruptori, koji mogu dovesti do poremećaja hormonskog sistema kod ljudi. Ove i slične hemikalije koje su u sastavu pojedinih proizvoda iz svakodnevne upotrebe mogu dospijeti u ljudski organizam i imati izuzetno štetna dejstva – kancerogena, mutagena, toksična po reprodukciju. Takođe, ovakve supstance se teško razgrađuju i dugo ostaju u prirodi, akumuliraju se u živim organizmima i mogu uzrokovati dugotrajne toksične efekte po životnu sredinu”, upozorili su u NVO Green Home.

izvor. rtcg.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s