CG - POLITIKA CRNA GORA

Minić: Hrapović se utrkivao da nadmaši korupcionaški tim DPS-a

Gotovo da je postalo nemoguće da prođe jedna sedmica a da rijaliti zvijezda crnogorskog zdravstva g. Kenan Hrapović ne zatrpa medijski prostor svojim „sjajnim“ rezultatima, kojih se gnušaju svi zdravstveni radnici koji su prošli pakao za ove 4 godine njegovog upravljanja.

 Ovog puta nijesu u pitanju ni lažna obećanja, ni sumnjivi ugovori, ni skrivanje podataka, ni namješteni tenderi, ni partijsko zapošljavanje, ni maske za kućnu zabavu, ni modni marifetluci, niti skrivanje imovine – već sumnja na brutalnu zloupotrebu službenog položaja kroz protivzakonito finansijsko infuziranje favorizovanih NVO, što je rezultiralo poništenjem  8 ministrovih odluka od strane Upravnog suda.

 Ministar zdravlja se za ove četiri godine svojski trudio da zadrži manir svojih koalicionih (sada već posvađanih) partnera – prethodnika iz DPSa, koji su, poput g. Šegrta bili na korak prodaje crnogorskog zdravstva malteškim „investitorima“ sa firmama na offshore destinacijama, po sličnoj, „Možura“ matrici.

Iako je teško nadmašiti korupcionaški tim DPS-a i njihove kriminalne dilove, ministar Hrapović se, umjesto mnogobrojnim problemima u zdravstvu, očigledno utrkivao sa DPS timom baveći se čašćavanjem privilegovanih organizacija novcem opljačkanih građana, ali i novcem međunarodnih partnera kao što je Global fond.

Pitanje za tužilaštvo je – ko će prevarenim međunarodnim donatorima iz Global fonda vratiti nezakonito podijeljen novac u iznosu 910.025 eura? Da li će i kada gospodin Hrapović odgovarati za ove finansijske malverzacije? Da li će zbog sukoba interesa i organizovanih zloupotreba finansijskih sredstava predsjednik  i pojedini  članovi Komisije za raspodjelu sredstava snosoti pravne posledice? Kako je moguće da kao „nezavisni“ procjenjivači u Komisiji budu angažovani ljudi koji su ujedno bili osnivači NVO kojima je novac dodjeljivan suprotno Zakonu? Kako je moguće da se odluka o raspisivanju javnog konkursa donosi retroaktivno – mjesec dana nakon što je konkurs već bio objavljen? Kako je moguće da se limit od 20% dodijeljenih sredstava u nekim slučajevima duplo premaši?

Ukoliko se nadležni organi (umjesto kršenja Ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda, te hapšenja građana zbog Facebook statusa i „mim“ stranica), ne fokusiraju na pokretanje istrage i saslušavanje ministra Hrapovića i njegovih pomagača u ovoj aferi koja traje već dvije godine, ostaje da se po ovom pitanju obratimo Sektoru za istragu prevara i zloupotreba samog Global fonda – koji ima nultu toleranciju prema kriminalnim radnjama ovog tipa.

Valentina Minić, Demokratska Crna Gora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s