PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS

Radnicima “Vektra Jakić” se duguje od 12 do 18 zarada

Iako iz sindikata pozivaju da se iznađe način i isplate zarađene plate zaposlenima u “Vektri Jakić”, radnici poručuju da o njihovim zaradama niko više ne govori. Početkom godine zaposleni u “Vektri Jakić” poslati su kućama, a proizvodnja u ovoj fabrici je obustavljena. Međutim, radnicima koji su do tada radili na određeno vrijeme ostale su neisplaćene zarade.

Broj neisplaćenih zarada kreće se od 12 do 18, odnosno mi smo radili džabe godinu, do godinu i po. Sada naše plate niko ne pominje, a niko se i ne oglašava da saopšti kakva je dalja sudbina “Vektre Jakić” kazali su radnici uz poziv Poreskoj upravi da dozvoli da se proda dio imovine, odnosno opreme, kako bi se isplatio makar jedan dio zarađenih radničkih plata.

Iz pljevaljskog opštinskog povjereništva Saveza sindikata podržavaju nekadašnje radnike “Vektre Jakić” tvrdeći da se plate moraju isplatiti, jer položaj nekadašnjih radnika uopšte nije za pohvalu. Iz tog sindikata posebno ističu da je u momentima pandemije virusa korona jako teško što radnici ne rade, a pritom im se duguju veliki iznosi za plate.

Mora se naći način kako da se isplate plate. Radnicima je najmanje bitno ko će isplatiti zarade kaže povjerenik pomenutog sindikata Ratko Pejović uz pojašnjenje da taj problem treba što prije rešavati. Pejović kaže da on nije dobro informisan oko cjelokupne situacije u “Vektri Jakić” jer u toj fabrici godinama nema sindikalne organizacije.

Sindikalna organizacija je uništena i zaposleni nijesu imali sindikat koji bi ih zastupao ističe Pejović.

Da je problem veliki kada je u pitanju “Vektra Jakić” i položaj zaposlenih u njoj, kazao nam je i predsjednik opštinske organizacije Unije slobodnih sindikata Miladin Sekulić. On navodi da se sada, nakon 13 godina od privatizacije kombinata “Velimir Jakić” najbolje vidi o kakvoj se privatizaciji radilo.

Prema ugovorima između novog vlasnika i Vlade bilo je predviđeno da u ovoj fabrici rad i najmanje 200 radnika. Šta se sada dešava? Proizvodnje nema, nema ni radnih mjesta a zarađene plate radnicima nijesu isplaćene. Sada vidimo kako je urađena privatizacija istakao je Sekulićuz pojašnjenje da je neophodno da se i Vlada uključi u ovaj problem kako bi se radnici zaštitili, odnosno dobili svoje plate.

Prilikom privatizacije fabrike bilo je i drugih ponuda. Odlučeno je da se fabrika proda Vektri i sada imamo više nego lošu situaciju, a najveći gubitnici su radnici kazao je Sekulić.

Prethodnih dana saznali smo da su u fabrici angažovani samo radnici na održavanju i obezbjeđenju, ali i da je njihov broj izuzetno mali.

Vlasnik “Vektre Jakić” je Dragan Brković. Ova firma je 2015. godine dobila kredit iz Abu Dabi fonda od tri miliona eura.

Od prodaje imovine nema ništa

Prije dvije godine zaposleni u “Vektri Jakić”, kako bi naplatili svoje plate, pribjegavali su sudskim tužbama i prodaji imovine, najčešće su prodavana vozila od strane javnog izvršitelja. Međutim, pošto je “Vektra Jakić” milionski dužnik po pitanju poreza, Poreska uprava je popisala pokretnu imovinu ove kompanije za prodaju kako 6i namirila svoja potraživanja. Istini za volju Poreska uprava nikada nije naložila prodaju imovine “Vektre Jakić”, pa zaposleni vjeruju da je popisom imovine Poreska uprava smišljeno zaštitila od radničkih tužbi pomenutu imovinu. Kada je u pitanju nepokretna imovina “Vektre Jakić”, ona je pod bankarskom hipotekom. U takvim okolnostima radnici ne mogu da računaju da će uz sudske tužbe i javnog izvršitelja moći da naplate zarade.

Prema ugovorima između novog vlasnika i Vlade bilo je predviđeno da u ovoj fabrici radi najmanje 200 radnika. Šta se sada dešava? Proizvodnje nema, nema ni radnih mjesta, a zarađene plate radnicima nijesu isplaćene, kazao je Sekulić.

izvor: dan.co.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s