CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Koprivica: Poništiti neustavno uputstvo DIK-a, Zaštitnik da pokrene proceduru protiv diskriminacije građana

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK-a) koji, mimo Ustava, uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica pozvao je Zaštitinika ljudskih prava i sloboda da reaguje i pokrene proceduru protiv diskriminacije građana.

Koprivica, Foto: Boris Pejović

“DIK je sinoć izašla sa dokumentom u kome nam preporučuje da dezinfikujemo ruke, nosimo masku i držimo distancu. Dakle, nakon mjesec dana diskusija i vjećanja, DIK nam je saopštila ono što svi odavno znamo”, kazao je Koprivica.

Pred DIK-om je, kako navodi, bio zadatak da reguliše kako će glasati oboljela lica, lica u samoizolaciji i u karantinu. Odlučeno je da se glasanje omogući svim osobama u samoizolaciji, bez obzira da li su pozitivne ili negative na koronavirus, ali licima na bolničkom liječenju i u karantinima, kako saopšti ova institucija, “ne mogu izaći u susret”.

“No, biračko pravo nije nekakva usluga koju nam čini DIK, već ustavno i zakonsko pravo svakog građanina. Zakonom je jasno propisano da birač koji zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu na kojem je upisan u izvod iz biračkog spiska, a želi da glasa, može glasati putem pisma. I tu ne smije biti diskriminacije COVID-19 oboljelih, niti nezakonitog sužavanja biračkog prava uvođenjem uslova prebivališta kroz podzakonske akte”, saopštio je Koprivica.

Navodi i da je rijedak slučaj da jedna državna institucija javno poziva na neustavno ponašanje, pa vjeruje da se podrazumijeva da će Ustavni sud reagovati ex offo.

“Ali ne u oktobru ili novembru, nego urgentno! Onaj u susjednoj Hrvatskoj je na slično postupanje organa za sprovođenje izbora upozorio da građanima Hrvatske oboljelim od COVID-19 „pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta, koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu”, ističe Koprivica.

Napominje i da je CDT već 30. juna apelovao da se ovaj dokument što prije pripremi, a prvi nacrt ovih preporuka, je 8. jula dostavio Institut za javno zdravlje. Ova verzija je sadržala je i epidemiološke preporuke za prikupljanje potpisa i održavanje izborne kampanje, ali i puno detaljnije mjere za sprovođenje glasanja na dan izbora.

“Dok smo čekali da DIK uredi i usvoji dokument, potpisi su prikupljeni i liste predate, pa je ta sekcija postala nepotrebna. DIK je odlučila da u cjelosti preskoči preporuke o kampanji jer to ne smatraju svojom nadležnošću, a niko drugi se ne osjeća nadležnim”, navodi Koprivica.

Tako se, kako tvrdi, kampanja opozicionih partija preselila na internet jer su javna okupljanja zabranjena, dok kampanja vlasti živi blistave trenutke kroz funkcionersku kampanju i svakodnevne pseudodogađaje koji, prigodno, nijesu zabranjeni.

Kampanja je, navodi Koprivica, jedan od ključnih elemenata izbornog procesa i mora biti jednaka za sve.

“Samo glasanje na biračkom mjestu, za “zdrave” birače se svodi na njihovu odgovornost – da drže distancu, nose masku i dezinfikuju ruke. Preporuke ne nude garanciju da će se distanca poštovati, prostorije provjetravati, površine redovno dezinficirati, pa ni da neće stotine ljudi držati u ruci jednu hemijsku olovku. Država za profesionalnu organizaciju izbora u uslovima korona virusa, izgleda nema nekog posebnog interesa”, zaključio je on.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s