CG - POLITIKA CRNA GORA

“Mir je naša nacija”: Izjava portparola DIK-a skandalozna

– Izjava portparola Državne izborne komisije da taj organ donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom Crne Gore, odnosno  da su svjesni da to nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom, predstavlja svojevrstan skandal. Nakon ovakve izjave i postupanja  Državna izborna komisija Crne Gore u očima javnosti izgubila je svako povjerenje, smatraju iz koalicije “Mir je naša nacija”.

Član DIK-a iz redova Demokratske Crne Gore, glasao je protiv ovakvih nezakonitih i neustavnih preporuka. Neshatljivo je da organ koji treba da omogući građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava, donosi odluke kojima suspenduje Ustav Crne Gore.

Pitanje birača koji se nalaze na bolničkom liječenju usled koronavirusa, DIK je trebao da riješi propisivanjem načina kako da ta lica ostvare pravo glasa, a ne da im onemogući pravo glasa, ističu iz Koalicije.

Iz koalicije “Mir je naša nacija” napominju da je DIK prije svega dužan da uputi izvinjenje biračima i ukupnoj javnosti. Pozivamo nadležne organe da reaguju, jer otvoreno kršenje Ustava Crne Gore ne smije proći bez reakcije i bez sankcije. – Ovakvo postupanje je samo jedna u nizu odlika autokratskog režima, navode iz Koalicije.

“I na ovom primjeru se vidi da aktuelni režim usled očiglednog straha nije spreman da poštuje ne samo aktuelno izborno zakonodavstvo, već ni Ustav Crne Gore.”

Na kraju, koalicija “Mir je naša nacija” još jednom jasno ističe, biračima koji se na dan održavanja izbora nalaze na bolničkom liječenju mora se omogućiti ostvarivanje prava glasa. Niko to pravo ne može uskratiti biračima, pa ni Državna izborna komisija, koja je dužna da donese preporuke o glasanju za svakog građanina Crne Gore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s