CG - POLITIKA CRNA GORA

DIK odbila izbornu listu “Socijalista”

Državna izborna komisija (DIK) odbila je listu Socijlaisti Crne Gore koju predvodi Snežana Jonica koja se na parlamentarnim izborima željela prijaviti kao predstavnica manjinskog naroda – Jugosloveni.

DIK je odbio Jonicu jer “Jugosloveni” ne ispunjavaju uslove za manjinski narod – nijesu nacija koja ima vjeru i jezik.

Osim toga, prema popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori kategorija kao Jugosloveni ima 22, pa bi prihvatanje takve liste otvorilo prostor za zloupotrebe na sljedećim izborima, kazao je izvor iz DIK-a.

Za odbijanje liste glasalo je sedam predstavnika DIK-a, uključujući i predstavnika Bošnjačke stranke kao manjinske stranke, dok su bila uzdržana tri predstavnika DPS-a i član DIK-a iz NVO Građanske alijanse Zoran Vujičić.

Jonica je predala listu uoči isteka roka sa više od 300 potpisa, koliko je potrebno listama manjinskih naroda za učešće na izborima.

Da je DIK potvrdio listu Socijalista, Jonica bi iz budžeta dobila određen dio sredstava, a zatim bi se otvorilo i pitanje prelaska cenzusa – da li bi joj za ulazak u parlament bilo dovoljno oko 1.800 glasova kao predstavnicima Hrvatska manjine ili oko 4.500 hiljade koliko otprilike treba predstavnika Bošnjaka ili Albanaca.

Jonica u svom političkom djelovanju nije do sada otvarala pitanje položaja Jugoslovena u Crnoj Gori. 

Jonica: POLITIČKA ODLUKA DIK-A, POREMETILI SMO INTERES DPS-A

“Sadržina obrazloženja je besmislena, smiješna, nezakonita i neustavna taman kao i odluka DIK-a da se bolesnima od korone oduzima biračko pravo. Znamo da smo, predajući listu po manjinskom modelu, poremetili interes DPS-a, ali kolege iz opozicije, koji su zajedno sa DPS-om glasali protiv naše liste, treba da objasne zašto im smeta da poslanički mandat, koji je uvijek uzimao DPS, sada po prvi put dođe u ruke opozicione partije”, navodi se u saopštenju Snežane Jonice povodom odluke DIK-a.

Jonica je dodala da će podnijeti žalbu Ustavnom sudu na rješenje DIK-a.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s