CG - BIZNIS CRNA GORA

SDT ćuti o aferi “Možura”

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, mjesec dana ne odgovara na pitanja dnevih novina „Dan” vezano za korupcionaški projekat Možura. Radi se o projektu gradnje vjetroelektrane (VE) na brdu, između Bara i Ulcinja, koji je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

SDT je 19. oktobra 2017. godine formiralo predmet u vezi sa gradnjom vjetroelektrana (VE) na Možuri, nakon što je u medijima objavljeno da su Budvanin Vladimir Popović i državljanin Španije Karlas Kol Palou tužili kompaniju „Fersa Energia Renovables” i nekoliko kompanija iz „BWP” grupe, jer im nijesu isplatili proviziju za ugovoreni posao sa Vladom oko izgradnje VE. Popović i Palou su u tom postupku tvrdili da su prevareni i ukazivali na korupciju visokih državnih funkcionera.

Milivoje Katnić – SDT

Početkom prošlog mjeseca mediji su objavili da izviđaj i vještačenje dokumentacije u tom predmetu još traje. To je navedeno u odgovoru glavnog specijalnog tužioca na pitanje poslanika Demosa Miodraga Lekića i Neđeljka Rudovića dokle je stigla istraga u vezi ovog slučaja. Katnić je poslanicima odgovorio da je u SDT-u formiran predmet povodom provjera novčanih transakcija pravnih lica „Time UP” Podgorica i „BWP Montenegro” Podgorica, koje su okarakterisane kao sumnjive, i da su saslušali Budvanina Vladimira Popovića.

– Od Ministarstva ekonomije, na više upućenih zahtjeva, krajem 2019. godine SDT je dobilo traženo izjašnjenje i cjelokupnu dokumentaciju – naveo je Katnić u odgovoru poslanicima.

Istakao je da je dio ove poslovne i bankarske dokumentacije već bio predmet vještačenja vještaka ekonomsko– finansijske struke, kao i da će ostala dokumentacija biti predmet vještačenja vještaka odgovarajućih struka „čiji nalazi su neophodni za donošenje odluke o eventualnoj krivičnopravnoj odgovornosti lica uključenih u realizaciju predmetnog pravnog posla”.

Novinar „Dana” 6. jula ove godine proslijedio je nekoliko pitanja u vezi izviđaja, i naslovio ih lično na Katnića. Odgovor ipak nije stigao i pored nekoliko poziva i urgencija. Tako je ostalo nejasno zašto SDT nije saslušalo Španca Karlasa Kol Paloua, kao i zašto se SDT ne bavi transakcijama kompanije „Cifidex limited”, koju zbog sumnjivih transakcija u projektu Možura istražuje Eupropol i policija Malte. Nismo dobili odgovor ni na pitanje zašto tužilaštvo nije saslušalo premijera i ministra, koji su ugovorili posao gradnje vjetroelektrane na Možuri i da li SDT ima makar i „udaljene sumnje” da je neko od državnih zvaničnika uzeo mito u pomenutom projektu, ili predmet ide u smjeru da se krivica svede na Hose Mariju Rogera Ezpeletu Milenu Popović, koji se povezuju sa kompanijama „Time UP” i „BWP Montenegro”. Vl.O.-D.M.

Istraživački tekstovi “DAN-a”

„Dan” je tokom prošlog mjeseca objavio nekoliko istraživačkih tekstova u vezi korupcionaškog projekta Možura, koji su urađeni u partnerstvu sa malteškim medijom „The Shift News”. Istraživanje je između ostalog otkrilo da je Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio i danas aktuelni premijer Duško Marković, usvojila dva izvještaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex limited”, pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik projekta „Možura”. Radi se o kompaniji koja je predmet istrage ubijene novinarke. Takođe, istraživanje je otkrilo i transakcije podgoričke firme Đukanovićevog prijatelja i poslovnog saradnika sa kompanijom „Cifidex limited”, koja je dobila novac od kompanije iz Dubaija „17 Bleck”, čiji je vlasnik Jorgen Fenek, glavni osumnjičeni da je organizovao ubistvo malteške novinarke.

dan.co.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s