CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Zabranjena prodaja i upotreba petardi u CG

Na osnovu analize koju je uradila radna grupa sačinjena od predstavnika MUP-a, Ministarstva zdravlja i Uprave policije, 30. jula je usvojena Naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi.

Iz Ministarstvo unutrašnjih poslova je Pobjedi rečeno da je to urađeno kako bi zaštitili zdravlje građana, prvenstveno zbog toga što je analiza pokazala da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika petarde zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povređivanje. Podsjećaju da među povriješenima ima i djece nakon čega ostaju s trajnim invaliditetom.

“Ni tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama. Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina”, objasnili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pravni osnov za ovu Naredbu nalaze u članu 45c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama, a donijelu su je sada kako bi potencijalni dobavljači na vrijeme bili obaviješteni i u skladu sa tim organizovali posao.

Sindikat doktora medicine, pojedine političke partije, nevladine organizacije i građani početkom godine apelovali su na MUP da donese odluku o zabrani prodaje petardi za novogodišnje i božićne praznike.

Svih prethodnih godina uzaludni su bili apeli institucija i stručnjaka da oni koji upotrebljavaju pirotehnička sredstva vode računa o tome kako ih koriste, izričito insistirajući da djeca njima ne rukuju ili da to rade pod nadzorom odraslih.

Kako su ranije saopštavali ljekari, usljed nestručne upotrebe petardi najčešće stradaju oči od opekotina i čestica raketa i petardi, ali nijesu bile rijetke ni traumatske amputacije prstiju.

Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju i da petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže i otrovni selen i da se nakon eksplozije u vazduhu talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

izvor: RTV BUDVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s