PLJEVLJA PLJEVLJA - KULTURA

Nastavljeno oslikavanje murala u centru grada

Iz Turističke organizacija “Pljevlja” saopštili su da zajedno sa Opštinom Pljevlja nastavljaju sa oplemenjevanjem javnih površina muralima u okviru projekta „Street art“ festival, vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine. Trenutno se radi na oslikavanju dijela zida na poslovno-stambenoj zgradi „Proljeće-komerc“ u samom centru grada.


Iz TO Pljevlja su pojasnili da rješenje murala na ovoj lokaciji predstavlja spoj stilskih manira koji obuhvataju široku hronološku lepezu umjetničkih vrijednosti koje je vrijeme tkalo u našem gradu.

“Riječ je o svojevrsnom omažu arhitekti Baju Mirkoviću koji je dao značajan doprinos u urbanističkom smislu, dajući svoj umjetnički pečat i autentičan ambijent našem gradu”, istakli su iz TO Pljevlja.
Kroz motive tradicionalne šarenice, koja je svima poznata i prepoznatljiva kao pečat pljevaljskog kraja, motiv lastavice se formira na način da prikaže jedan drevni i zaboravljeni simbol koji je Bajo prepoznao i ugradio na jedno od svojih arhitektonskih izdanja. U duhu afirmisanja simbola lastavice kao simbola koji je dio mnogih kultura, a koji se pojavljuju u pozitivnom smislu i simbolizuje pozitivne vrijednosti, od onih koje simbolizuju majčinstvo, zajedništvo, mir i slogu, blagostanje i ljubav, na ovom muralu lastavica predstavlja dobri duh grada kako u simboličkom tako i u estetskom smislu. Pozadinu lastavice čini klasje koje simbolizuje pljevaljsko ( pljevno ) polje po kojem je grad dobio današnji naziv.

Фотографија корисника Turistička organizacija Pljevlja


Iz Turističke organizacije su izrazili veliku zahvalnost Tehno-gradnji doo koja je obezbijedila postavljanje skele za oslikavanje ovog murala. – Takođe, važno je napomenuti da mural na ovoj lokaciji oslikavaju umjetnici iz Pljevalja tako da očekujemo da će isti biti završen u narednih nekoliko dana, zaključili su iz TO Pljevlja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s