CG - BIZNIS CG - POLITIKA CRNA GORA

Popović uputila otvoreno pismo Savjetu i guverneru CBCG: IRF krije podatke o plasmanu 170 miliona eura

– Javnost je bila u prilici da konzumira informaciju direktora Investiciono razvojnog fonda Zorana Vukčevića koji je prije nekoliko dana izjavio da je IRF od početka 2020. godine do sada plasirao oko 170 miliona evra crnogorskoj privredi. Međutim, podaci o tome kojim pravnim i fizičkim licima su ova sredstva dodijeljena, u kolikom iznosu, za koju vrstu projekta i pod kojim uslovima očigledno se čuvaju kao najstrožija tajna, piše u otvorenom pismu poslanice Demokrata, Zdenke Popović upućenom Savjetu i guverneru Centralne banke Crne Gore.

Zdenka Popović, foto: demokrate

“Na zvaničnoj internet stranici IRF-a nijesu objavljeni analitičkipodaci o odborenim plasmanima IRF-a za protekli period ove godine, izuzev podataka o kreditnim plasmanima (bez faktoring kredita) za mjesec januar ove godine”, navodi Popović. – Ova drska nezakonitost u ponašanju IRF-a koji ignoriše obavezu propisanu članom 18 Zakona o Investiciono razvojnom fondu Crne Gore kojim je, ustavu 3, propisano da je “IRF dužan da na svojoj internet stranici objavi i podatke u vezi odobrenih plasmana i to: naziv korisnika sredstava, iznos odobrenih sredstava, namjenu plasmana imjesto realizacije“, dodatno dobija na težini kada se zna da je ovo izborna godina, kao i da je IRF prepoznat kao izuzetno važan subjekt u finansijskoj podršci privredi ozbiljno ugroženoj pandemijom koronavirusa (COVID-19), smatra ona.

Popović napominje da je svima poznato da se predmetni podaci moraju objavljivati na zvaničnoj internet stranici IRF-a, kao i da je to jedna od ključnih pretpostavki za demokratski nadzor javnosti nad poslovanjem IRF-a, kao državne institucije.

“Uz ovakvo skandalozno i nezakonito postupanje IRF-a koje je lišeno svakog osjećaja za javnu odgovornost, Centralna banka Crne Gore, koja po Zakonu vrši kontrolu poslovanja IRF-a, svojim ćutanjem i očiglednim odboravanjem takvog bezakonja, pridružuje se IRF-u tolerisanjem bezakonja i javne nedogovornosti”, mišljenje je poslanice Demokrata.

Popović je javno pozvala Savjet i guvernera Centralne banke Crne Gore da hitno reaguju i nalože IRF-u da odmah objavi na svojoj internet stranici podatke o svim odborenim plasmanima od početka ove godine do sada. – Ukoliko izostane odgovarajuća reakcija i podaci o plasmanima IRF-a u ovoj godini se neobjave u najkraćem roku, imaćemo dodatne razloge za ocjenu da se i Centralna banka Crne Gore protivpravno i politički pristrasno stavila u funkciju pomoći DPS-u u pokušaju da sačuva vlast drastičnom zloupotrebom javnih resursa, zaključuje Popović u otvorenom pismu Savjetu i guverneru CBCG.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s