CG - BIZNIS CG - POLITIKA CRNA GORA

Medojević: DPS planira smanjenje penzija, pregovaraju sa MMF-om

– Vlada Crne Gore ipak tajno pregovara sa MMF oko novog aranžmana za podršku budžetu. U sklopu tih pregovora Vlada Crne Gore se obavezala da će izvršiti fiskalna prilagođavanja. Narodskim rječnikom, Vlada je pristala da drastično smanji troškove budžeta i da ih uskladi sa budžetskim prilivima koji će do kraja godine biti manji za najmanje 30%, tvrdi poslanik Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

Medojević ističe da je Vlada pristala da smanji penzije i to treba da znaju penzioneri koji ih glasaju.
“DPS je odlučio da zakaže izbore, kad im vrijeme nije, u sred najžešće epidemije, 30.08. jer znaju kakav su program štednje dogovorili sa MMF-om. Smanjenje plata i otpuštanje iz iavnog sektora i SMANJENJE PENZIJA. Uvođenje kriznog poreza od 15% na plate preko 450 eur itd.”.

Medojević smatra da je da bi sakrio smanjenje penzija DPS na brzinu usvojio izmjene zakona o PIO, kako bi povećao iznos najmanje penzije od 128 eur na 143 eur. 15 EUR. Minimalni penziju prima nešto preko 11.000 penzionera.
“A smanjenje penzija će biti linearno i pogodice SVE penzionere. DPS nije planirao da smanjenje penzije bude procentualno veće za najveće penzije, a da ga nema za najmanje penzije. Tako da će ovo povećanje od 13% za penzionere sa minimalnom penzijom, u slučaju da DPS formira Vladu, biti automatski poništeno SMANJENJE penzija.”
Medojević naglašava kako bi DPS, da ne namjerava da smanjuje penzije, glasao bi za njegov amandman koji je garantovao da se iznos penzija neće smanjivati i da država garantuje iznos penzije. – U slučaju da u Fondu PIO i budžetu ne bude novca za isplatu punog iznosa, neisplaćeni dio penzije postaje dug države, a penzioneri dobijaju državne obveznice kojima mogu platiti obaveze prema državi-režijske troškove, poreze, ljekove i sl., glasio je njegov predlog.
“DPS je ODBIO moj amandman i jasno stavio do znanja PENZIONERIMA , da će penzije biti smanjene”, ističe on.

Medojević je ukazao i da DPS ne planira da nedostajuća sredstva u budžetu nadomjesti zaplijenom imovine kriminalaca, oporezivanjem bogatstva, ukidanjem subvencija za male HE, nepotrebnih javnih nabavki, javnih radova, jer se tako hrane DPS tajkunske aždaje.

“DPS će nastaviti jedinu politiku koju zna. Profit ide u džepove korumpiranih političara i sa njima povezanih DPS tajkuna, a troškove štednje i aranžmana sa MMF-om, platiće građani, i to oni najsiromašniji”, smatra poslanik DF-a.

Medojević je na kraju saopštenja pozvao penzionere da 30. avgusta glasaju za politiku koja im neće smanjivati penzije i koja će teret krize prebaciti na leđa tranzicionih dobitnika – tajkuna i lopova.

izvor: facebook – Demokratski front

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s