CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Vlada o besplatnim udžbenicima ćuti dok roditelji muku muče da ih obezbjede

Milici Sekulović, samohranoj majci iz Podgorice svake godine treba dosta novca da spremi dva đaka za školu, zbog čega smatra da država treba da barem svim osnovcima obezbijedi besplatne udžbenike, ali Vlada Crne Gore njen i predlog velikog broja roditelja ignoriše godinama, pa i ove.

Prema njenim riječima, veliki broj roditelja pred novu školsku godinu uvijek muku muči kako da djecu spreme za školu. Zato bi, kako je kazala televiziji VIjesti, besplatne knjige dobro došle svima.

“Imam dva đaka u srednjoj, a jedini sam roditelj, dosta novca mi treba. Besplatne knjige bi trebalo makar u osnovnoj djeca da dobiju, od države”, kaže Milica.

Sa njom su saglasni i stariji sugrađani, koji ističu da je uvijek bilo teško spremiti školarce, a u godini virusa korona, još je teže.

Besplatnih udžbenika za sve osnovce očigledno neće biti jer je prodaja počela danas, a Vlada i opštine se i dalje ne oglašavaju na zahtjev udruženja Roditelji.

“Ne možemo do dođemo do odgovora, poslali smo zahtjev prije tačno osam dana. Očekivali smo da ćemo dobiti odgovor, pišemo, zovemo, tražimo, apsolutno smo izignorisani”, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji”.

Do sada su opštine Berane, Plužine, Šavnik, Kotor i Žabljak obezbjedile besplatne knjige za sve razrede osnovne škole.

Iz glavnog grada ni ekipi Boja jutra televizije Vijesti nijesu odgovorili hoće li se pridružiti ovoj akciji.

Prošle godine i budavanska opština svim osnovcima poklonila je udžbenike, a za sada ni od njih nema odgovora.

I bez ovakvog odnosa, roditelji su prilično zbunjeni, a težak period oporavka koji je pred nama, smatra Mihailović, mora biti snažan motiv da se rješenje nađe što prije.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva navode da su cijene na prošlogodišnjem nivou, a štampano je i nekoliko novih izdanja.

“Izuzetak imamo kod udžebnika za 8. razred, tako da je udžebnički komplet promijenio cijenu za iznos tog naslova. Sličnu situaciju imamo i za 4. razred Gimnazije, gdje su se uveli novi naslovi za prirodnu grupu predmeta”, rekao je Dušan Petričević iz Zavoda.

Najeftiniji je komplet udžbenika za prvake 39, eura i 80 centi, a najskuplji su za sedmi i osmi razred po 94 eura i 20 centi. Za prvi razred gimnazije, treba izdvojiti 105, 20 centi. Cijena knjiga za drugi razred iznosi 88, 70, dok udžbenici za treći i četvrti koštaju 88, 20, odnosno 90, 20 eura.

izvor: roditelji.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s