CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Prosvjetna zajednica CG zatražila besplatne udžbenike i prenosne računare za učenike osnovnih i srednjih škola

Prosvjetna zajednica Crne Gore obratila se premijeru Dušku Markoviću pismom u kojem navode da smatraju opravdanim zahtjev Udruženja Roditelji za obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

U Prosvjetnoj zajednici smatraju da bi taj zahtjev trebalo proširiti i na učenike srednjih škola, kao i na besplatno pohađanje ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Crne Gore.

“Prosvjetna zajednica traži da se hitno obezbjede prenosni računari (laptop ili tablet računara) i internet konekcija svim učenicima i nastavnicima predškolskih, osnovnoškolskih i  srednjoškolskih vaspitno-obrazovnih ustanova, kako bi svakom učeniku, bez izuzetka, bilo  omogućeno kvalitetno učenje na daljinu”, navodi se u pismu.

Neophodno je, kažu, organizovati obuke za sve nastavnike kako bi savladali ne samo osnovne IT vještine, već i digitalnu pedagogiju, kao i raditi na stvaranju efikasne onlajn platforme za učenje na daljinu.

“Prosvjetna zajednica traži da se uradi i sa javnošću podijeli hitna procjena potreba i mogućnosti svake škole, koja će nam, između ostalog, dati podatke o broju đaka i nastavnika  koji pripadaju rizičnim grupama, kao i o broju škola koje mogu u potpunosti ispoštovati mjere NKT-a i broju onih koje imaju previše đaka, te moraju hitno reogranizovati nastavni proces. S obzirom na to da je do 1. septembra ostalo tek dvije sedmice, smatramo da je Ministarstvo prosvjete do sada moralo da uradi ovu procjenu”, kazali su iz Prosvjetne zajednice.

Pozivaju na saradnju s lokalnim vlastima i drugim sektorima kako bi se problem s nastavom u prebukiranim školama riješio kroz njenu organizaciju u drugim prostorijama koje su na  raspolaganju, poput zatvorenih kulturno-informativnih centara, pozorišta, bioskopa i sl.

“Zahtijevamo i da se odluke o mjerama u vezi s obrazovanjem donose na osnovu kontinuiranih  konsultacija sa korisnicima – djecom i mladima, kao i sa roditeljima i zaposlenima u skladu sa preporukama UNICEF-a. S tim u vezi, predlažemo redovne konsultacije kroz postojeće organe svake škole – đačke parlamente, roditeljske savjete i nastavnička vijeća, što je Ministarstvo prosvjete do sada već trebalo da uradi”, kaže se u pismu.

izvor: rtcg. me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s