PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS PLJEVLJA - DRUŠTVO

Zvanično otpočeto ozelenjavanje deponije na Maljevcu

– Simboličnom sadnjom prvih sadnica ozvaničen je početak ozelenjavanja deponije Maljevac u Pljevljima. Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović i izvršni direktor Rudinka uglja Pljevlja Slaboljub Popadić, zasadili su prve sadnice u parku koji će se prostirati na preko 60 hiljada hektara, kako je još ranije saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz Elektroprivrede Crne Gore su istakli da intenzivno sprovode projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu i za sada su zatvorene dvije trećine deponije. Projekat je vrijedan oko 20 miliona eura, a na jednom dijelu deponije se radovi privodi kraju. Projekt obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta tj. nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih biljnih kultura. Ozelenjavanje površina počelo je sadnjom osam hiljada sadnica crnog bora, javora i ruja. Uporedo sa sadnjom drveća vrši se sjetva trave, nakon čega slijedi postavljanje parkovskog mobilijara.

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović naglasio je da današnje aktivnosti na Maljevcu, kao i one u Termolektrani i u Rudniku uglja, pokazuju da su upravo Elektroprivreda i Rudnik uglja partneri za budućnost Pljevalja, partneri koji će Pljevljacima stvarati uslove za kvalitetniji život.

“Zadovoljan sam što je počela sadnja još jednog od pljevaljskih parkova, gdje će Pljevljaci pored Borovičkog jezera koje će se srediti uz podršku Rudnika uglja, imati lijepo mjesto za odmor i rekreaciju. Ali, ne samo Pljevljaci, jer Pljevlja, pored toga što su energetski centar Crne Gore, imaju i veliki potencijal za razvoj turizma. Sve aktivnosti koje se sprovode, od ekološke rekonstrukcije prvog bloka, nakon koje se će stvoriti uslovi za investiranje u fabrike građevniskog materijala, toplifikacije, uređenja Maljevca i Borovičkog jezera, stvoriće uslove za valorizaciju energetskih, industrijskih ali i turističkih potencijala Pljevalja.”, istakao je Golubović.

izvor: facebook – Opština Pljevlja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s