CG - BIZNIS CRNA GORA

DAN objavio dokumentaciju posredničke firme o kojoj Vlada CG uporno ćuti: Za posao oko Možure sakrili proviziju od 6,75 miliona

Predsjedik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je u slučaju Možura sve „besprekorno čisto odrađeno, da je država Crna Gora u potpunosti čista i odgovorno tvrdi da u Crnoj Gori nema ni jednog krivca“. Đukanović je izbjegao da pomene kompaniju “Cifidex”, koja je bila nekoliko mjeseci vlasnik projekta Možura. Isto to je uradilo i Ministarstvo ekonomije u saopštenju od 26. jula ove godine rekavši da „nije bilo u posjedu bilo kakve informacije o navodnom učešću ofšor kompanija “Black 17” i “Cifidex Ltd” u prenosu udjela sa prethodnih na novog zakupca, niti je sa istim bilo kada stupalo u kontakt, a još manje zaključivalo bilo kakve ugovore” uprkos obimnoj dokumentaciji Vlade Crne Gore koja je objavljena na portalu Poreske uprave i u Službenom listu Crne Gore.

vjetroelektrana Možura

„Cifidex“ je kompanija koja je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije. U izjavi Đukanovića nije se moglo čuti ni objašnjenje kako je moguće da su na Malti pravljeni ugovori o prodaji udjela vrijedni 10,3 miliona a u Crnoj Gori 3,5 miliona, za isti posao i kako to da je misteriozna firma sa Sejšela prećutana na svim zapisnicima sa sjednica Vlade kojima je on predsjedavao.

Radi se o krajnje sumnjivom poslu u kojem su aktivno učestvovali i državljani Crne Gore.

“Dan” objavljuje pismo Bojana Vujovića opunomoćenika kompanije sa Sejšelskih ostrva “Cifidex”, koja je nekoliko mjeseci bila vlasnik projekta Možura, a koje pokazuje kako je preko duplih ugovora naduvavana cijena da bi se izvukao novac i opravdala skrivena provizija od 6,75 miliona eura.

Pismo koje je u ime „Cifidex Ltd“ registrovanog na Sejšelima poslao 28. decembra 2015. advokat Bojan Vujović iz Podgorice „Enemalti plc“ (označena kao kupac akcija VE Možura) i kineskom „Shanghai Electric Power Company Ltd“ (skraćeno „SEP“) navode se stavke iz cjelokupne cijene koje su znatno veće od onih koje su prijavljene u Crnoj Gori. Dokument je nedavno objelodanilo malteško ministarstvo energetike na zahtjev malteških parlamentaraca. U njemu „Cifidex“ objašnjava zbog čega traži cijenu od 10,3 miliona eura za preduzeće „Možura doo“ koje je samo dvije sedmice ranije platio za svega 3,5 miliona eura od španske Ferse i podgoričkog biznismena Tomislava Čelebića.

Tako se u tački 2, stav a. navodi obaveza „Cifidex-a“ da nadoknadi „Fersi“ studiju mjerenja snage vjetra od 1,675 miliona eura iako je po kupoprodajnom ugovoru između istih kompanija potpisanog u Podgorici 12.02.2015. klauzulom 3.1.4. Prodavac (Fersa) dužna „u cijelosti osloboditi Investitora (Cifidex)… obaveze plaćanje naknade mjerenja vjetra (1.675 miliona eura) i da to pismeno potvrdi“.

U stavu b. gore pomenutog pisma se navodi obaveza da se nadoknadi konsultantskoj firmi „BWP Montenegro doo“ čiji direktor je bila Milena Popović, kćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića, suma od 1.4 miliona eura koji je navodno „Fersa“ dugovala „BWP Montenegro“ na osnovu raskida ugovora. Međutim dotična raskidna suma se ne pominje uopšte u kupoprodajnom ugovoru između „Ferse“ i „Cifidex-a“ od 12.02.2015. već samo potraživanje „BWP Montenegro“ od 285 hiljada eura prema „Fersi“ (klauzula 7) koju bi „Cifidex“ platio „BWP Montenegro“ od prodajne cijene od 2,9 miliona koje je platio „Fersi“. Kasnijom završnom izmjenom i dopunom ugovora od 09.11.2015.god naglašava se da je prodavac „Fersa“ izmirila obaveze prema „BWP Montenegru“ i da Kupac više nema nikakvih obaveza.

Na kraju je „Cifidex“ uvećao i cijenu koja je plaćena Tomislavu Čelebiću za 1% akcija „Mozura Wind Park doo“. U pismu „Enemalti“ i „SEP-u“ Bojan Vujović navodi da je Čelebiću isplaćeno 800 hiljada eura iako po ugovoru od 10. febrara 2015. se navodi prodajna cijena od 650 hiljada eura.

U razgovoru sa našim novinarskim timom advokat Bojan Vujović je izjavio da kao opunomoćenik „Cifidex Ltd“ nije nikoga vidio iz te firme sa Sejšela već da je samo slijedio upute Aluna Grifitsa, direktora druge ofšor firme „GSA Services Ltd“, takođe osnovane na Sejšelima i koja je upravljala firmom „Cifidex“. Direktor „Možure“ koga je u Crnoj Gori postavio „Cifidex“, Vladan Kažić je našem timu rekao u kratkom telefonskom razgovoru da je on u toj firmu bio samo „fiktivno“ i da se „ne sjeća ničega“.

Dok mediji u Crnoj Gori i inostranstvu mjesecima otkrivaju malverzacije vezane za projekat Možura, Đukanović navodi da opozicija, dio nvo sektora i dio medija pokušavaju da oštete njegov autoritet kao predsjednika države, “ne štedeći ni državu”.

– Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio tradicije našeg političkog života u Crnoj Gori. Naši politički kokurenti svjesni svojih deficitarnih snaga daostvare cilj koji žele, pookušavaju da proizvodnjom afera naude DPS-u a onda i meni – rekao je on.

Đukanović je istakao da cijela Crna Gora svjedoči koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila.

– Nema tu ništa novo, ovo je jedna afera iz takvog repertoara. To radi trougao destrukcije u odnosu na aktuelnu vlast. Opozicija, nvo sektor i dio medija pokušavaju udruženo da oštete aurtoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu. Uvijek ih vodi isti rezon valjda će sad ovo biti dovoljno da oštetimo autoritet vlasti, poziciju predsjednika – naveo je Đukanović. Istakao je da je Ministarstvo ekonomije saopštilo činjenice koje su već relevantne.

– U jednom dijelu tog perioda bio sam predsjednik Vlade i savršeno dobro vladam svakom činjenicom. Nijesam ni našao zashodno da reagujem, jer iza toga stoji samo destrukcija koja se medijski sistematski spinuje – naveo je on.

Dodao je da je sve u tom procesu urađeno besprekorno zakonito.

– Zakonito je odabran prvi koncesionar. Suočili smo se sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku, bila je to renomirana kompanija iz Španije. Poželio je da dobije ili novog partnera, ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema. Država je učestvovala u donošenju odluke o promjeni ugovornih strana u tom poslu. Uslov naš je bio da se partner može promijeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani, na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice EU “Enemaltu”. Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, saglasili se i donijeli ugovor, u kojem smo se dogovorili da je rok od 60 dana da dođe do promjene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo. “Enemalta” je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dvije godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u Crnoj Gori – istakao je predsjednik. Osvrnuo se i na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje električnu energiju.

– Odgovor je vrlo jednostavan i on je već saopšten. Tačno je da je pet miliona godišnje se subvencionira cijena električne energije za taj kapacitet proizvodnje, nakon tih 12 godina donosi 60 miliona, nakon toga mora da ga rekonstuiše i preda državi Crnoj Gori, mislim da je on vrijedan 78 miliona eura. Jasna je računica da država tu nije ništa izgubila – istakao je on.

Đukanović je istakao da država nije ništa izgubila u tom poslu nego je na dobitku jer je to vrijedna investicija.

– Sve ostalo što se konstruiše na tu priču je plod, rekao bih, najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u dijelu crnogorske javnosti, gdje se pokušavaju neke sumnje sa Mlate povezati sa Crnom Gorom, a sve kako bi naudili vlasti – naveo je Đukanović.

„Naš jedini partner je bila državna kompanija“

Đukanović je poručio da država Crna Gora ne zna ništa o sumnjivim poslovima sa Malte i ne može imati nikakve veze sa tim.

– Naš jedini partner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla, sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari. Mi smo zainteresovani da kao odgovoran partner da damo sva moguća saznanja, ali ne možemo da damo ono što nemamo, što ne znamo i što se dešavalo potpuno mimo nas. Nijedan pojedinac iz države Crne Gore ni tada ni danas ne može snositi nikakvu odgovornost – istakao je Đukanović.

”Advokat Bojan Vujović je izjavio da kao opunomoćenik „Cifidex Ltd“ nije nikoga vidio iz te firme sa Sejšela već da je samo slijedio upute Aluna Grifitsa, direktora druge ofšor firme „GSA Services Ltd“

Iz “DAN-a” su navela da je ovaj tekst je urađen uz podršku fonda journalismfund.eu.

izvor: dan.co.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s