CG - BIZNIS CRNA GORA

Marković: Za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru 1,2 miliona eura za nabavku opreme

– Za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru, koje su i regionalni COVID centri, Vlada Crne Gore je, iz donacija NKT, opredijelila 1,2 miliona eura za nabavku opreme i dijagnostičkih uređaja, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa direktorom Opšte bolnice Nikšić Ilijom Ašaninom, direktorom Opšte bolnice Berane Budimirom Dabetićem i direktorom Opšte bolnice Bar Dragoslavom Tomanovićem.


“Naš zdravstveni sistem pokazao je izuzetnu sposobnost tokom korona krize. Bolnice i zdravstvene ustanove u svakom gradu i na svakoj tački Crne Gore položile su ispit. Ipak, tri regionalne bolnice koje smo uspostavili kao COVID regionalne centre – podnijele su veliki dio tereta. To nam je pokazalo da u ove ustanove treba dodatno ulagati. Zato smo odlučili da bolnicama u Beranama, Nikšiću i Baru opredijelimo po 400.000 eura za opremu i dijagnostičke uređaje“, kazao je premijer Marković nakon sastanka sa direktorima tri bolnice.
On je dodao da naši građani zaslužuju pouzdanu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu i mi ćemo im je obezbijediti.
„Dakle, za ove tri bolnice izdavajamo 1,2 miliona eura iz donacija NKT, dok će najveći dio novca, kako smo i najavili, biti utrošen za izgradnju posebne i namjenske klinike u okviru Kliničkog centra“, rekao je premijer Marković.


On se još jednom zahvalio pojedinačno svakom od preko 5.000 naših građana, biznismena i drugih donatora: „Oni su potvrdili da je Crna Gora država vrijednih i solidarnih ljudi i zemlja koja ima prijatelje na svakom mediteranu“.
Direktori tri opšte bolnice (OB) su zahvalili premijeru Markoviću i Vladi na donaciji kao i na kontinuiranoj podršci njihovim bolnicama.
Direktor Ašanin je kazao da će novac biti utošen za rekonstrukciju Odjeljenja pedijatrije, a dio je namjenski opredijeljen za nabavku moderne opreme koja će se koristiti za potrebe Koronarne jedinice, Internog odjeljenja OB Nikšić. On je podsjetio da je u prethodnik 10 godina, u OB Nikšić rekonstruisano 90 odsto svih smještajnih kapaciteta, koje su sada apartmanskog tipa. 
Nabavićemo savremeni monitoring sistem sa centralnom jedinicom koji će nam pomoći da još bolje i kvalitetnije pružamo zdravstvene usluge našim pacijentima. Želim u ime građana Nikšića i svih zaposlenih u OB da se zahvalim predsjedniku Vlade što je Vlada i ovaj put u kontinutetu pomogla OB Nikšić da bude još modernija, da bude ustanova koja će biti i dalje jedna od najznačajnih u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Ašanin i dodao da su ulaganja u prethodnom periodu bila dominantno iz Kapitalnog budžeta Vlade a dijelom iz donacija.

dr Ilija Ašanin


Podsjetivši da je u OB Berane u prethodne četiri godine uloženo preko 2,5 miliona eura, direktor ove ustanove Dabetić je precizirao da će dobijeni novac biti opredijeljen za nabavku magnetne rezonance. Istakao je da će ovim beranska bolnica postati značajan dijagnostički cenatr na sjeveru. 

Direktor OB Bar Tomanović je kazao da će 400.000 eura, koliko će dobiti bolnica kojom rukovodi, biti potrošeno za nabavku novog skenera.
„Nabavkom skenera najnovije generacije omogućava se precizna, brza dijagnostika onkološkim, hirurškim, ortopedskim, neurološkim i kardiološkim pacijentima. Takođe, rasteretiće se obim poslova u KCCG, a kolegama radiolozima će se obezbijediti bolji uslovi i sigurniji rad“, rekao je Tomanović.

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s