CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

VUKOVIĆ: Djeca su naša odgovornost, a njihova sreća i mir su naša obaveza

Saopštenje za javnost

Budvansko školstvo je decenijama na marginama interesovanja državne i lokalne vlasti. Objekti su nezaustavljivo propadali a naročito SMŠ“Danilo Kiš“ koja je ponekad bila i opasno mjesto zbog izbijanja vode preko elektro sistema, čime je bila ugrožena bezbjednost djece i zaposlenih lica, a koliko štete su u psiho-fizičkom razvojnom smislu trpjele generacije učenika zbog toga što preko 40 godina škola nema salu za fizičko vaspitanje i nema sopstveno dvorište, to niko ne može izmjeriti. Taman, kao što se ne može izmjeriti ni težina agonije koju proživljava minimum 100 porodica prosvjetnih radnika koji 24 godine slušaju prazna obećanja u vezi rješavanja stambenog pitanja. Međutim, sve navedeno, naročito u kontekstu demografske eksplozije koja je pogodila Budvu, za našu vladajuću strukturu ipak nije bilo sporedno i nebitno pitanje a u narednom četvorogodištu biće zasigurno i u vrhu prioriteta.

Mi, za razliku od prethodnika, nismo imali namjeru da čekamo da se u Ministarstvu prosvjete sjete šta im je posao i obaveza, pa smo od samog starta mandata detektovali probleme i uprkos tome što to nije u nadležnosti lokalne uprave, realizovali brojne projekte sa jasnim ciljem unapređenja rada, pospješivanja kvaliteta obrazovanja i stvaranja boljih uslova našoj djeci. Nakon raznih obećanja prethodnika, mi smo otvorili Dnevni centar, u zgradi TQ ustupili prostor od 700m2 za gradski vrtić, osnovnim školama transferisali novac za brojne intervencije i programe, u Petrovcu rekonstruisali salu za fizičko vaspitanje a u Srednjoj školi uradili moderne toalete i rekonstruisali kompletan sanitarni čvor. Uz to, opremljeni su kuhinja i kabinet za praktičnu nastavu, takođe su donirana sredstva za parcijalne programske zahtjeve, a kao najvažnije, donesena je odluka kojom je u velikoj mjeri zaštićen budžet naših građana pa su tri godine osnovci dobijali besplatno udžbenike a đacima putnicima obezbjeđivan je besplatan prevoz.

Sve to, programski će biti nastavljeno i od 1.septembra tekuće godine, a u ime izborne liste „Dragan Krapović – Budva je naša nacija“, najavljujem i set novih mjera. U infrastrukturnom smislu, predvidjeli smo izgradnju nove škole i vrtića (Dubovica i Bečići), opremanje svih učionica interaktivnim tablama i računarima po specifikaciji, opremanje Dnevnog centra za korisnike starije grupe (20-27 godina), urgentni završetak radova na stambenim objektima u naselju Dubovica i subvencioniranje podstanarima za rješavanje stambenog pitanja (prosvjeta, zdravstvo, mladi parovi sa djecom). U institucionalnom smislu, novitet će biti Direkcija za međunarodnu saradnju čime ćemo omladini otvoriti brojne mogućnosti za edukaciju, usavršavanje i zaposlenje a uz to, otvorićemo i Sekretarijat za mlade i sport i tako obezbijediti pretpostavke i za treći nivo, za konkretno angažovanje u brojnim sektorima koji potražuju njihov dokazani kreativni i stručni potencijal. Podsjetiću da je prvo učešće Crne Gore na svjetskoj sceni nakon referenduma upravo bilo zahvaljujući budvanskoj omladini. U julu 2006. pet mojih učenika i jedan student bili su kompletna reprezentacija naše države na Svjetskom prvenstvu u debati u Velikoj Britaniji. Nakon toga, nastavili smo u SAD (2008), Kataru (2010), Turskoj (2013), Njemačkoj (2016) i brojnim drugim zemljama svijeta. Stoga, uz puni respekt prema budvanskoj zajednici, kao kandidat za odbornika Demokrata moram navesti da ne krećem od nule već kao profesor sa 30 godina staža, kao društveni aktivista, sportski radnik i humanista koji je budvanskoj omladini otvarao brojna vrata i stvarao brojne šanse za njihovu ličnu nadgradnju i permanentni razvoj a matičnoj školi i Budvi donio preko 150 nagrada. To je, nadam se, dragi sugrađani dovoljan zalog za vaše povjerenje a moju potpunu profesionalnu i političku odgovornost. Ozbiljnim, planskim, kvalitetnim i nadasve iskrenim ulaganjem u znanje i umijeća naše omladine, osiguraćemo obnovu Budve u svakom smislu i blistavu budućnost novim generacijama. Djeca su naša odgovornost, njihova sreća i mir naša obaveza, oni su naša nacija!

Krsto Vuković , Demokratska Crna Gora, koalicija “Mir je naša nacija”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s