CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Јеромонах Владимир у Острогу: Само вјером, љубављу и трпљењем видјећемо Бога

Велики хришћански празник Преображење Господа Исуса Христа на Тавору, молитвено је прослављен у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир острошки сабрат, а саслуживали су му протојереј – ставрофор Милун Фемић, пензионисани свештеник, јеромонах Павле из манастира Давнић код Гацка, јереј Никола Радовић парох барски и јерођакон Роман, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа.

Прије причешћивања вјерних, сабране је ријечима празничне бесједе поздравио о. Владимир, који је острошку гору упоредио са Тавором, гдје се Господ преобразио.

– Данас прослављамо чудесно јављање и чудесну појаву које су били удостојени тројица апостола, да виде Христа преображеног, да виде ту славу божанства коју је он носио у себи јер је био оваплоћени Бог. Али та слава и сијање таворске свјетлости била је сакривена завјесом тијела и то нису смјели сви да виде, него само они који су имали посебне врлине. Чак ни сви апостоли нису били удостојени, само тројице, Петар, Јаков и Јован. То нам говори да у Петру видимо камен вјере, Јован је камен љубави и Јаков који је био камен трпљења – казао је о. Владимир и нагласио да само ако имамо нешто од то троје можемо се удостојити да видимо Бога онаквог какав јесте, Бога који је постао човјек.

отац Владимир

Празник Преображења нам открива да је Христос све што је говорио, показао, рекао је о. Владимир.

– То је једини истинити Пастир наших душа који нас ни у чему није лагао, него шта је год рекао то је и потврдио својим животом и то је тај пут којим треба да идемо. Христос је наш пут, истина и живот и у њему ми видимо јављање Божије свјетлости, свјетлости јединог Бога, јављање славе Божије. Том славом Божијом је првобитно окружена Света Тројица и та слава, односно свјетлост се од Оца, преко Сина у Духу Светом јавља нама у свијету и та слава пребива у Цркви – истако је о. Владимир и закључио да се у Цркви наша душа храни Богом.

Вјерници који посте Великогоспојински пост, а који су се молитвом припремили, примили су Свето причешће.

На крају богослужења о. Владимир са саслужитељима је благосиљао и освештао грожђе, заблагодаривши Богу на овогодишњим плодовима. То је обичај на овај велики празник Преображења Господњег за који се каже да се у овај дан преображавају у гора и вода.

Вјерницима је после Литургије дијељено освештано грожђе, а прослава празника настављена је за трпезом љубави.

извор: митрополија

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s