CG - BIZNIS CG - POLITIKA CRNA GORA

Konjević: Podnosimo krivičnu prijavu protiv Hrapovića, novac iz budžeta usmjeravao ka privatnoj bolnici

Raško Konjević, poslanik SDP-a je na pres konferenciji saopštio da će prijavu podnijeti Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumje da je ministar zdravlja Kenan Hrapović zloupotrijebio službeni položaj.

Kako napominje, prema sumnjama SDP-a, ministar Hrapović je sa još nekoliko osoba “svjesno dozvoljavao „isisavanje“ budžeta koji je opredijeljen za rad zdravstvenih ustanova i usmjeravao ih privatnoj bolnici Codra“.

“Sumnjamo da fakturisanje usluga za bolničko liječenje u toj privatnoj zdravstvenoj ustanovi nije vršeno u skladu sa zakonom.
Naime, ova bolnica je u 2019. godina liječila oko 4.000 pacijenata, fakturisala vrijednost od oko šest miliona eura. Liječenje osiguranika u ovoj privatnoj bolnici je skoro tri puta veće nego što je u Kliničkom centru. Prema zvaničnim podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama iznosi 440 eura. U 2019. godini prosječna faktura u toj privatnoj bolnici iznosila je 1300 eura. Na ovaj način Fond za zdravstveno osiguranje ovakvim obračunom treba da isplati tri miliona više nego da je liječenje obavljeno u javnom zdravstbenom sistemu“, saopštio je Konjević.

Imajući u vidu, kako je kazao Konjević, ovo “izvršeno krivično djelo, proizilazi sumnja u postojanje krivičnog djela korupcije“.

“Ovu vrstu imamo zbog nečega što je već javno obrazlagano, a to je da pojedini članovi Hrapovićeve porodice imaju životni stil koji ne može biti priušten sa primanjima koja Hrapović i njegova porodica imaju. Drugo, mislimo da ministar Hrapović jednu vrstu svoje privatne imovine skriva iza drugih lica. Pozivamo ga da javnosti objasni i kaže da li je kuća u Dinoši koja je registrovana na drugo lice faktički njegova i na koji način je stečena“, poručio je zamjenik predsjednika SDP-a.

On je takođe pozvao SDT, da “konačno pokrene slučaj protiv Hrapovića“.

“Mi ćemo početkom naredne nedjelje predati prijavu Specijalno državnom tužilaštvu. Očekujemo da će provjeriti navode i utvrdi da su ovi navodi koje saopštavamo tačni i da ti podaci potkrepljuju naše tvrdnje da je oko tri miliona eura “isisano” iz budzeta koji je bio namijenjen javnom zdravstvenom sistemu, mimo zakona na različite načine fakturisano“, rekao je Konjević.

On je kazao kako su Hrapovića više puta pitali za njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu, odnosno da li je stečena na legalan način.

izvor: STANDARD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s