CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Ustavni sud ukinuo preporuke DIK-a koje se tiču glasanja van biračkog mjesta i glasanja u karantinu

Centar za građansko obrazovanje pozdravio je konačnu odluku Ustavnog suda Crne Gore, po njihovu inicijativu, kojom je ukinut suštinski dio Tehničkih preporuka DIK-a. Ustavni sud je potvrdio tačnost navoda CGO-a da su preporuke DIK-a bile neustavne i nezakonite.

Ustavni sud je donio odluku da ukine stranu 1 i stranu 4 poglavlja “Glasanje van biračkog mjesta – glasanje putem pisma” i poglavlje „Glasanje u karantinu”, u dijelu koji glasi: „Pravilima o glasanju putem pisma”, Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je donijela Državna izborna komisija, na sjednici od 6. avgusta 2020. godine.

Ukinuto poglavlje koje se ticalo glasanja u karantinu podrazumjevalo je da lica koja se nalaze u karantinu mogu ostvariti biračko pravo samo ako se objekat karantina nalazi u mjestu u kojem je birač upisan u birački spisak i u kojem ostvaruje svoje glasačko pravo.

“Posebno ističemo brzinu i kvalitet odluke Ustavnog suda koji je ovim spriječio Državnu izbornu komisiju da dovede u pitanje zakonitost glasanja”, istakli su iz CGO.

– Očekujemo da DIK hitno primijeni odluku Ustavnog suda i konačno osigura bezbijedne i ustavne preduslove za održavanje izbora, poručili su na kraju saopštenja iz Centra za građansko obrazovanje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s